Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този зеленчук може да удължи живота с 10 години, ако се яде всеки ден

20 септември 2024, 12:19 часа

Удължаващ живота зеленчук, познат на всички, е чесънът. Удивително е, че учените смятат, че редовната консумация на чесън може да удължи живота с 10 години, съобщава д-р Елена Ворончук, позовавайки се на научни проучвания.

Специалистът допълва, че този зеленчук има много полезни свойства: укрепва имунната система, помага при настинки, защитава сърдечно-съдовата система и убива бактериите.

Полезни свойства на чесъна 

„Полезните свойства на чесъна са известни от древни времена“, казва Елена Ворончук.

Този евтин зеленчук чисти черния дроб и облекчава болката при ревматизъм

"Китайски и индийски лекари препоръчват чесън при подагра и заболявания, свързани с паразити. Това наистина е чудодейно растение. Просто шампион по отношение на съдържанието на хранителни вещества, допълва още експертът.

Чесънът е необходим за унищожаване на патогенната микрофлора в червата. Съдържа много молибден и хром. Всичко това е необходимо за нашето храносмилане. Хромът участва в регулирането на нивата на кръвната захар, което означава, че предпазва от развитие на диабет. Молибденът е необходим за регулиране на метаболитните процеси, така че нашите ензими да могат да се произвеждат добре.

"Чесънът забавя общото производство на холестерол и стимулира усвояването на "лошия" холестерол, като по този начин намалява риска от атеросклероза и хипертония. 4-годишно проучване установи, че хората, които приемат 900 mg чесън на прах на ден, имат 8% увеличение на добрия холестерол, 4% намаление на лошия холестерол и 7% понижение на кръвното налягане", казва специалистът.

"Не е учудващо, че сланината, рекордьорът по съдържание на холестерол, обикновено се яде с чесън. Това е много мъдра традиция - в крайна сметка чесънът намалява рисковете за здравето, свързани с диета с високо съдържание на мазнини, по няколко начина. В този случай е достатъчно да ядете само една скилидка чесън на ден. Единственият проблем е миризмата. Именно миризмата обаче е ключът към полезността на този продукт", съветва лекарят.

Алицинът придава миризмата на чесъна, той е един от първите антибиотици, които човечеството започва да използва. Доказано е, че е ефективен при унищожаването на грам-положителни и грам-отрицателни бактерии, стафилококи, гъбички и паразити като шистозоми или амеби, които причиняват дизентерия.

"Трябва да се помни, че чесънът е противопоказан по време на обостряне на заболявания на стомашно-чревния тракт, като гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Възможна е и индивидуална непоносимост и алергични реакции", допълва специалистът.

Лекар: Едва ли предполагате, че точно този зеленчук съдържа 30% витамин С

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес