Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този евтин зеленчук удължава живота с 10 години

19 октомври 2023, 20:32 часа
Реклама

Редовната консумация на един евтин зеленчук помага за удължаване на живота с 10 или повече години, според диетолога Анжелика Дювал. Тя споделя, че чесънът притежава това невероятно свойства.

Продължителността на живота се съкращава предимно от болести, причинени главно от бактерии и вируси. Консумацията на коментирания зеленчук ще помогне за унищожаването на патогенната микрофлора в червата.

Други полезни свойства на пикантния зеленчук

„Освен че той убива патогенната микрофлора в червата, в него има и летливи вещества, които вдишваме. Тоест дезинфекцира буквално целия ни организъм“, споделя диетологът д-р Анжелика Дювал.

Учени: Чаят от тази билка удължава живота на жените над 65 години

Тя съветва този зеленчук да се яде суров - една скилидка на ден е достатъчна. Същевременно експертът припомня, че дълголетието зависи от начина на живот като цяло.

Още Хипократ е предписвал пикантния зеленчук за лечение на всички болести. Известно е, че повече от две хиляди активни вещества, присъстващи в състав му, помагат на тялото да стане по-здраво. Култивира се и се използва от дълго време като антиинфекциозно средство срещу вируси, бактерии и гъбички. Нарича се още руски пеницилин.

Етерични масла, кверцетин, фруктозан, различни витамини, особено С и В6, полезни минерали като калций, манган, калий и фосфор. Това е само малка част от активните вещества в състава му, благодарение на които той има противовъзпалителни, антисептични и антибактериални свойства и е основна съставка в профилактиката на много заболявания. Сред лечебните са качества следните:

  • ефективен е при респираторни инфекции, както и при болки в гърлото и задух;
  • активира имунната система и действа като отличен детоксикатор;
  • предпазва телесните клетки от увреждане и стареене поради антиоксиданти, това може да намали риска от болест на Алцхаймер и деменция;
  • намалява риска от сърдечно-съдови заболявания като инфаркти и инсулти – най-големите убийци в света;
  • намалява общия холестерол и липопротеините с ниска плътност ("лош холестерол");
  • помага в борбата с паразитите в червата;
  • помага за заздравяването на рани, облекчава възпалениетол
  • S-алил-L-цистеинът в състава му има противовъзпалителни ефекти, което помага за предотвратяване и лечение на заболявания като артрит, астма и болестта на Алцхаймер. Този антиоксидант ефективно защитава тялото от оксидативен стрес и увреждане, причинено от свободните радикали. Също така намалява риска от развитие на диабет.

Но този зеленчук има и своите негативи. Той е агресивен и предизвиква активно отделяне на стомашен сок, а консумиран без храна уврежда лигавицата. Има хора, които са алергични към него. Лошият дъх, който остава след консумацията му, е още един от неговите минуси.

Още: Учени: Това е най-добрата подправка за предпазване от диабет и удължаване на живота

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес