Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този чай намалява холестерола и риска от инфаркт

09 септември 2024, 17:00 часа

Има няколко фактора, които могат да допринесат за високи нива на холестерол и един от тях е диетата. Например, яденето на твърде много наситени мазнини може да повиши нивата на холестерола, съобщава изданието The Health Site.

Чаят, който намалява холестерола и риска от инфаркт

Проучване, публикувано в Journal of the American Dietetic Association, установи, че полифенолите в зеления чай, известни като катехини, водят до значително намаляване както на общия, така и на лошия холестерол.

Лекар: Без тази храна повишаването на холестерола и захарта е неизбежно, яжте я на всяко хранене, здравен съвет за деня, 9 септември 

Мета-анализ, публикуван в Nutrition Journal, разглежда здравните ефекти на зеления чай върху повече от три хиляди души. Експертите стигнаха до подобни резултати, като добавиха, че напитката е еднакво полезна както за хора с наднормено тегло, така и за здрави хора.

Полза и вреда от зеления чай

Зеленият чай притежава следните полезни свойства:

  • Подобряване на метаболизма;
  • Премахване на токсини и отпадни вещества;
  • Противовъзпалителен ефект;
  • Борба с неразположение, депресия, умора;
  • Облекчаване на настинки;
  • Извеждане на тежки метали от тялото;
  • Премахване на подпухналостта;
  • Премахване на излишната вода от тялото;
  • Намаляване на кръвно налягане;
  • Понижаване на риска от теросклероза и инфаркт;
  • Повишаване на еластичността на стените на кръвоносните съдове;
  • Подобряване на функцията на половата система;

Редовната употреба на напитката подобрява състоянието на кожата. Препоръчително е тя да се пие при настинки, за да се отървете от токсините и да подобрите метаболизма. Предвид тонизиращите си свойства, напитката допринася за общ прилив на енергия за целия ден, така че ако започнете сутринта си със зелен чай, ще можете да премахнете сънливостта и умората, съветва още изданието, позовавайки се на експерти.

Въпреки че има огромно количество положителни отзиви за ползите от зеления чай, той може да бъде и вреден за някои човешки симптоми и при наличието на определени заболявания.

Зеленият чай е противопоказан за хора, страдащи от нервни разстройства. Този продукт съдържа кофеин в достатъчни количества за възбуждане на нервната система. Ако човек има нервно изтощение, пиенето на тази напитка може да причини нарушения на съня и безпричинна умора. Ако страдате от безсъние или не искате да се сблъскате с него, не консумирайте напитката вечерта.

Не препоръчва да пиете зелен чай при наличието на тахикардия или повишена възбудимост. Напитката не се отразява добре на хора с хипотония (понижено налягане), тъй като тя има свойството да намалява артериалното налягане. 

При хронични заболявания не се препоръчва пиенето на зелен чай или е показано под лекарско наблюдение в стандартизирани дози. Тази напитка може да влоши остри заболявания, като стомашна язва, тъй като този продукт в някои случаи води до повишена стомашна киселинност.

Този зеленчук сваля едновременно кръвното и холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес