Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са първите симптоми на Алцхаймер, които се появяват преди 60 години

17 март 2023, 09:52 часа

До 80% от свързаните с възрастта неврологични разстройства възникват при болестта на Алцхаймер. Най-често заболяването се среща при хора над 60 години, пише изданието Healthline. Но първите му симптоми могат да се появят много преди тази възраст.

Симптомите на Алцхаймер, които се появяват преди 60 години 

1. Проблеми с ориентацията във времето и пространството

Човек с предстояща болест на Алцхаймер често не може да си спомни къде се намира няколко минути след като се събуди. Той също така има проблеми с понятието "време". Например, той не си спомня, че през деня е бил до магазина, както и какво е правил вчера, преди седмица или миналата година.

Учени: Тази подправка лекува Алцхаймер

2. Проблем с изпълнението на устни и писмени задачи

Дори най-уважаваният филолог, изправен пред болестта на Алцхаймер, може да загуби своя богат речник. В случая пациентът не може да си спомни проста и позната дума, но в същото време често влиза в дълги дискусии и впоследствие забравя за първоначалната тема на разговор.

3. Редовни проблеми с паметта

Всеки забравя нещо от време на време. Ако обаче човек често забравя важни неща, като предстояща ваканция или планирано пътуване, това трябва да е предупреждение.

Учени: Това растително масло предпазва от Алцхаймер

Пациентите с болестта на Алцхаймер често трудно си спомнят имената на собствените си деца. Дори това да е единственият симптом, консултацията с лекар е задължителна.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самодиагностика!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес