Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са плодовете с най-много фибри

24 септември 2024, 15:40 часа

Фибрите се намират във всички плодове, зеленчуци, семена, ядки и пълнозърнести храни. Освен това има два вида: разтворим и неразтворим, съобщава изданието The Health Site. Разтворимите фибри забавят храносмилането, помагат за понижаване на холестерола и подобряват кръвното налягане. Неразтворимите фибри увеличават обема на изпражненията, подобряват редовността и намаляват риска от рак.

9 храни, богати на фибри

Плодовете, в които има най-много фибри

Изданието изброява и плодовете, които трябва да ядете, за да получите много фибри:

  • Маракуя. Една чаша (236 гр) от този плод съдържа 24,5 гр фибри.
  • Малина. Всяка чаша (150 гр) малини съдържа почти 10 гр фибри. Това е около 1/3 от дневната нужда.
  • Гуава. Както семената, така и кората на този плод са годни за консумация. В същото време една чаша гуава (165 гр) съдържа 9 гр фибри.
  • Боровинки. Всяка чаша (150 гр) от тези плодове осигурява 8 гр фибри.
  • Авокадо. Половината от този плод съдържа 7 гр фибри.
  • Райска ябълка. Един плод (168 гр) съдържа цели 6 гр фибри.
  • Драконов плод. Една чаша питая осигурява 5,5 грама фибри.
  • Круша. Средно в този плод се съдържат 5,5 грама фибри.
  • Киви. 1 чаша нарязано киви (около 2 1/2 киви) съдържа 5,4 грама фибри.

Ползи от фибрите

Диета с високо съдържание на фибри помага за понижаване на холестерола и подобряване на контрола на кръвната захар. Консумирането на диетични фибри също намалява риска от стомашно-чревни и сърдечно-съдови заболявания.

Ползата от фибрите за организма се състои и в способността да се стимулира производството на витамини от група В от микрофлората на дебелото черво, които са отговорни за енергийния метаболизъм в организма, нервната регулация, имунитета, растежа на клетките, състоянието на кожата и лигавиците. Благодарение на диета, обогатена с диетични фибри, се активира производството на фолиева киселина от чревни бактерии, която участва в образуването на червени кръвни клетки, възстановяване на имунитета и регулиране на сърдечно-съдовата система.

Диетичните фибри помагат за премахване на запек и нормализиране на чревната функция. Неразтворимите фибри помагат за облекчаване на запека. Фибрите омекотяват изпражненията и увеличават обема им, което улеснява движението им през червата. За да се отървете от запек, причинен от недостатъчна консумация на фибри, включването на пълнозърнести зърнени храни (ечемик, пшеница, овес, кафяв ориз), трици (овес, пшеница) и ленени семена в диетата ще ви позволи да се отървете от запека.

Ползите от неразтворимите фибри за червата са свързани с предотвратяването на дивертикулит, възпалително заболяване на издатините на чревните стени (дивертикули), което се появява на фона на стагнация на изпражненията. Продуктите с фибри са важни за червата за предотвратяване на хемороиди, които се появяват на фона на нарушения на изпражненията.

Фибрите от бял трън помагат за премахване на чревната дисбиоза, тъй като са хранителна среда за полезната микрофлора на стомашно-чревния тракт. Храните с високо съдържание на разтворими фибри (банани, авокадо, картофи) помагат за спиране на диарията , като абсорбират вода в червата и причиняват втвърдяване на изпражненията.

Какво се случва с тялото, когато прекалите с белия хляб

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес