Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това поведение в съня показва, че страдате от високо кръвно налягане

09 август 2024, 15:11 часа

Според медицински изследвания високото кръвно налягане увеличава риска от инсулт с 46%. За да предотвратите подобни разочароващи последици, трябва да бъдете по-внимателни към сигналите на тялото си, особено по време на сън.

Нощна апнея и хъркане

Спирането на дишането и хъркането значително нарушават съня, в резултат на което кислородът в кръвта може да спадне до критично ниво. Организмът възприема възникналата хипоксия като стрес и активира защитни механизми. Кортизолът се увеличава, сърдечната дейност се засилва и артериите се свиват - това повишава кръвното налягане, което може да остане критично високо през целия ден.

Вредно ли е кафето при хипертония?

Пристъпи на паника

Смущенията във вегетативната система водят до развитие на пристъпи на паника и повишено налягане, понякога до хипертонични кризи. Как се проявява такова състояние? Внезапно събуждане, чувство за недостиг на въздух, силно изпотяване, ускорен сърдечен ритъм, чувство на страх и тревога. Такъв пристъп продължава не повече от половин час. На сутринта може да се чувствате съкрушени и уморени, общата работоспособност е намалена.

Подуване на крайниците

Често се появява при хора с наднормено тегло или съответни заболявания, например диабет. Кръвоносната система не може да се справи с натоварването през деня, в резултат на което се наблюдава нарушение на кръвообращението в тялото и изтичане на кислород.

Здравият сън е здравословен начин на живот

В допълнение към описаните по-горе причини, кръвното налягане може да бъде повлияно от хранителните навици и режима на сън. Тези аспекти на живота, които често пренебрегваме, буквално определят благосъстоянието ни. Така че е възможно да се идентифицират няколко фактора, при наличието на които хората са най-податливи на нощна хипертония:

- тютюнопушене, консумация на алкохол;

- физически или емоционален стрес;

- приемане на напитки със стимулиращи компоненти - кофеин, танин;

- продължителна работа с джаджи;

- късно и много гъсто хранене;

- постоянно недоспиване;

- възраст (възрастните хора са по-склонни към нестабилни нива на кръвното налягане);

Хипертония: Какво да ядем за контролиране на кръвното

Как можете да предвидите нощната хипертония?

В критични ситуации тялото винаги дава сигнали. На какви симптоми трябва да се обърне внимание, които показват високо кръвно налягане през нощта:

- шум в ушите;

- силна пулсация в слепоочията;

- замайване;

- сърцебиене;

- влошаване на общото състояние, сънливост и бърза умора;

- спазми в задната част на главата;

- периодично безпокойство;

- потъмняване на очите.

Струва си по-внимателно да следите за благосъстоянието си преди и след сън. Ако се открие поне един симптом, трябва незабавно да се консултирате със специалист.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес