Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Типични симптоми, които сигнализират за проблем с щитовидната жлеза

04 юли 2024, 12:28 часа
Реклама

Щитовидната жлеза, малък орган с форма на пеперуда, разположен в предната част на шията, играе ключова роля в регулирането на метаболизма на организма чрез производството на хормони. Когато щитовидната жлеза функционира неправилно, това може да доведе до редица симптоми, които оказват значително влияние върху здравето на индивида.

Разбирането на тези симптоми може да помогне за ранното откриване и управление на нарушенията на щитовидната жлеза. Двата основни вида проблеми с щитовидната жлеза са хипотиреоидизъм (недостатъчно активна щитовидна жлеза) и хипертиреоидизъм (свръхактивна щитовидна жлеза), като всеки от тях представлява различен набор от симптоми.

Симптоми на хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизмът възниква, когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони на щитовидната жлеза. Този недостиг забавя метаболитните процеси в организма и може да доведе до различни симптоми:

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Умора: Един от най-често срещаните и изтощителни симптоми е постоянната умора. Хората с хипотиреоидизъм често се чувстват прекомерно уморени, дори и след достатъчна почивка.

Увеличаване на теглото: Типичен симптом е необяснимото наддаване на тегло, въпреки че няма промяна в хранителния режим или двигателните навици. Забавеният метаболизъм, дължащ се на ниските нива на хормоните на щитовидната жлеза, улеснява наддаването на тегло.

Непоносимост към студ: Хората с хипотиреоидизъм често изпитват необичаен студ и имат ниска поносимост към ниски температури, тъй като производството на енергия в организма им е намалено.

Суха кожа и коса: Състоянието може да причини суха, груба и люспеста кожа. Косата може да стане чуплива, суха и да пада по-лесно.

Запек: Друг често срещан проблем е забавеното храносмилане, което води до чест запек.

Мускулна слабост и болки в ставите: Могат да се появят мускулни крампи, скованост и обща мускулна слабост. Много страдащи съобщават и за болки в ставите.

Депресия и проблеми с паметта: Хипотиреоидизмът може да повлияе на психичното здраве, причинявайки симптоми като депресия, пропуски в паметта и затруднена концентрация.

Брадикардия: По-бавният от нормалния сърдечен ритъм е често срещан признак на хипотиреоидизъм, тъй като метаболизмът се забавя.

Хриптене и подуване на шията: Щитовидната жлеза може да се уголеми (гуша), което води до забележимо подуване на врата и дрезгав глас.

Лекар: Откажете се от тези храни и щитовидната жлеза ще ви благодари

Симптоми на хипертиреоидизъм

Хипертиреоидизмът се характеризира със свръхпроизводство на хормони на щитовидната жлеза, което ускорява метаболитните процеси в организма. Симптомите често са противоположни на тези, които се наблюдават при хипотиреоидизъм:

Загуба на тегло: Въпреки повишения апетит, при хората с хипертиреоидизъм често се наблюдава значителна и необяснима загуба на тегло поради ускорения метаболизъм.

Непоносимост към топлина: Прекомерното количество хормони на щитовидната жлеза увеличава производството на топлина, което кара хората да се чувстват прекалено топли и да не понасят високи температури.

Повишена сърдечна честота (тахикардия): Бързият или неравномерен сърдечен ритъм е често срещан симптом. Това може да бъде придружено от сърцебиене и усещане за препускане на сърцето.

Нервност и безпокойство: Прекомерното количество хормони на щитовидната жлеза може да доведе до повишена тревожност, нервност и раздразнителност.

Треперене: Чест симптом на хипертиреоидизъм е финото треперене, особено на ръцете.

Повишено изпотяване: Хората често се потят прекомерно поради повишената скорост на метаболизма.

Диария: Ускорените храносмилателни процеси могат да доведат до чести изхождания и диария.

Мускулна слабост: Може да се наблюдава мускулна слабост, особено в горната част на ръцете и бедрата.

Гуша: Подобно на хипотиреоидизма, хипертиреоидизмът също може да доведе до уголемяване на щитовидната жлеза, което да доведе до видимо подуване на шията.

Други симптоми

Както хипотиреоидизмът, така и хипертиреоидизмът могат да доведат до нарушения в менструалния цикъл при жените, проблеми с плодовитостта и промени в либидото. В тежки случаи тези състояния могат да повлияят на сърдечносъдовата система, което да доведе до сериозни усложнения като сърдечна недостатъчност.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес