Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тиквени семки - кога и как е правилно да се ядат

11 септември 2024, 00:53 часа

Списъкът с полезни вещества, съдържащи се в тиквените семки, е дълъг: цинкът (който укрепва костите и имунитета); калций, калий, фосфор, магнезий, манган (имат благоприятен ефект върху косата, кожата и ноктите).

Как тиквените семки влияят на тялото и как е правилно да се ядат?

Тези семки са с високо съдържание на витамин Е и магнезий, което намалява риска от инфаркти и инсулти. Тиквените семки се използват широко във фармакологията и хранителните добавки: срещу язва, за защита на черния дроб, като холеретично средство, срещу паразити. Освен това тиквените семки намаляват риска от рак.

7 ползи за здравето от тиквените семки 

Те ще облекчат гаденето на тези, които получават прилошаване по време на път. Тиквените семки също са отличен източник на фибри, които помагат на храносмилателната система да функционира добре. 

Диетологът Лидия Квашнина подчертава, че този продукт има много противопоказания, така че трябва да ги използвате разумно. Тези семки не трябва да се ядат, ако имате стомашна язва, ниско кръвно налягане или алергии.

„Еднократна доза тиквени семки за възрастен е 50 гр. Препоръчително е да се консумират сурови на гладно с вода. Дневната норма е около 100 гр, тоест приблизително 40 броя. Не се препоръчва да ядете повече от 20 семки наведнъж“, уточнява специалистът.

"И още нещо: не забравяйте, че печените семена губят полезните си свойства, така че е по-добре да изберете пресни", казва лекарят.

Специалистът допълва, че полезните свойства на тиквените семки са очевидни, предвид богатия им състав. Ето няколко примера:

  • Действат като антидепресант и за нормализиране на съня - яжте малка шепа семена всеки ден и ще забележите как сънят ви става по-дълбок и се чувствате по-спокойни. Факт е, че продуктът съдържа L-триптофан, аминокиселина, която се превръща в серотонин. Успокояващият процес има положителен ефект върху функционирането на сърдечно-съдовата система.
  • Профилактика на хипертония - всичко това е благодарение на аргинина, който влиза в тялото и образува азотен оксид. Разширява артериите, подобрява притока на кръв и намалява налягането.
  • Намаляване на лошия холестерол - фитостеролите имат благоприятен ефект върху организма, като намаляват риска от атеросклероза.
  • Здрава кожа - това е благодарение на витамините А и Е. Те подобряват състоянието на кожата и забавят стареенето. С течение на времето кожата става гладка и нездравословният вид изчезва. Освен това витамин А спомага за подобряване на зрението и особено на цветоусещането.
  • Профилактика на ставни заболявания - благодарение на цинка, който има положителен ефект върху тяхното състояние, а също така укрепва костите.

Защо трябва да ядете шепа тиквени семки всеки ден?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес