Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тиквата: Ефективно природно средство при тези заболявания

14 октомври 2024, 13:40 часа

Най-древната следа от тиква е намерена в Перу. При разкопки на жилище от преди 3000 години е открита вкаменена тиква, която служела като съд за съхраняване на вода. А в древния Рим легионерите използвали тиквите цигулки като манерки, които прикрепяли на кръста. Историята не разказва дали тиквата е била ядлива или отровна в най-старо време, но е доказан факт, че това непридирчиво растение е спасявало от гладна смърт и авитаминоза селяните през Средновековието.

Още: Учени: Хората, които пият чай ежедневно, имат по-здраво сърце

Днес тиквата се използва в различни рецепти, но има ли приложение в народната медицина, вижте в редовете по-долу.

При какви заболявания се използва тиквата

  • Наднормено тегло и затлъстяване

Тиквата е прекрасно средство за отслабващите, тъй като е нискокалорична. Но за разлика от боба, зелето, репичките и други „груби“ представители на флората в двора, тя действа деликатно върху стомашно-чревния тракт. Тиква може да се яде в голямо количество без риск от обостряне на гастрита или подуване на стомаха.

  • Проблеми със сърцето

Тиквата е истинска панацея за биологичната ни „помпа“. Тя има силно диуретично действие и насища организма с калий. При хипертония и отоци се препоръчва да се изяждат не по-малко от 200 г тиква на ден, независимо от начина й на приготвяне.

  • Заболявания на бъбреците

Тиквеният сок е много полезен за здравето на отделителната система. Той се препоръчва при болести на бъбреците и пикочния мехур: цистит, пиелонефрит, камъни в бъбреците. За профилактика на организъм, склонен към образуване на камъни, е добре да се провежда веднъж на 2-3 месеца 3-седмичен курс на лечение с тиквен сок. Той се пие веднъж на ден – сутрин по 1 чаша.

  • Захарен диабет

Прекрасно укрепва кръвоносните съдове при захарен диабет сместа от тиквен и прясно изцеден сок от портокал. Препоръчваната пропорция е 1:1, но тя може да се променя според личния вкус. Пие се по половин чаша 3 пъти на ден 15 минути преди хранене. За диабетиците е много полезно и така нареченото „мляко“ от тиквени семки. Приготвя се по следния начин: 2 чаши тиквени семки се стриват в керамичен съд, заливат се с 3 чаши гореща вода, след това се отцеждат. Полученото „мляко" се изпива в рамките на деня.

  • Безсъние

Тиквен сок с мед преди лягане действа успокояващо на нервната система и осигурява спокоен сън през нощта. Количеството му се подбира индивидуално - от ракиена чашка до 2/3 чаена чаша.

  • Глисти

Тиквените семки са известно противоглистно средство. Рецептата за прилагането им не е сложна. Сутрин се прави клизма. 300 г сурови тиквени семки се почистват и счукват. Добавят се 50 г мед. Тази смес се изяжда на гладно в рамките на следващите 2 часа. 3 часа след процедурата се взема слабително на солна основа (магнезиев сулфат), а след още половин час се прави още една клизма.

  • Токcuкоза

Тиквените семки са отлично средство срещу сутрешното гадене при бременните жени.

  • Натежали крака

Хората, които прекарват дълго време от деня прави, вечер могат да се отърват от болките в краката с помощта на компреси с тиквена кашица.

Още: Силен лек срещу ревматизъм, затлъстяване и синузит

  • Xenamum u холецистит

При заболявания на черния дроб и пикочния мехур се препоръчва да се яде всеки ден каша от тиква с ориз, грис или овесени трици.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес