Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези съвети ще ви помогнат да избегнете появата на учестен пулс

14 октомври 2024, 15:22 часа

Тахикардията е нарушение, свързано с ускорен сърдечен ритъм. Нормалният пулс, когато тялото е в покой, е между 60 и 100 удара в минута. Ако сърцето бие повече от 100 удара в минута, тогава този ритъм е твърде бърз и е симптом на тахикардия.

Още: Направете това преди сън и ще спите като бебе

Според данни на специалисти, тахикардията може да бъде временен или дори хроничен проблем в зависимост от наличието на сърдечно заболяване или начина на живот. Спазването на режим на здравословно хранене е една от основните препоръки на лекарите.

Напитки без кофеин

Употребата на стимуланти може да бъде причина за тахикардия. Някои лекарства и кофеинът се считат за стимуланти. За да премахнете риска от тахикардия, откажете се от кофеина и алкохола.

Мазнини

Сърдечните заболявания са причина и рисков фактор за появата на ускорен пулс. Високият холестерол и затлъстяването могат да увеличат риска от усложнения като тахикардия.

Внимавате с консумацията на млечни продукти. Обезмасленото кисело мляко е отличен източник на калций и протеини, които ви поддържат здрави.

Не яжте твърде много пържени храни, пакетирани сладкиши или бисквити, които съдържат много мазнини.

Плодове и зеленчуци

Опитайте се да ядете колкото се може повече зеленина. Яжте повече плодове, зеленчуци, нискомаслени млечни продукти, протеини и пълнозърнести храни, за да поддържате кръвното си налягане в нормални нива и да намалите риска от сърдечни заболявания. Ограничете количеството сол и пакетираните храни.

По-малко захар

Ако страдате от тахикардия, ограничете количеството захар. Когато ядете твърде много захар, особено на гладно, тялото реагира чрез свръхпроизводство на ензими, инсулин и адреналин. Сърцето бие по-бързо благодарение на хормоните, отделяни в кръвта.

Експертите казват, че не е необходимо да се откажете изцяло от захарта. Според тях обаче е важно да не се прекалява.

Още: Тази напитка ви помага да изгаряте повече мазнини, ако я консумирате в определени часове

Информацията в тази статия има за цел да допълни, а не да замени съветите от вашия лекар и не е предназначена да покрие всички възможни употреби, предпазни мерки, взаимодействия или нежелани ефекти. Тази информация може да не отговаря на вашето специфично здравословно състояние. Ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес