Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези храни НЕ трябва да се ядат на празен стомах

03 юли 2024, 08:44 часа
Реклама

Консумацията на определени храни трябва да се избягва на празен стомах. Сред тях са плодове, плодови сокове, пикантни храни, сурови зеленчуци и газирани напитки, според изданието The Health Site.

Храни, които не трябва да се ядат на празен стомах

Плодовете са здравословни, ако се ядат в точното време. Яденето на цитрусови плодове на празен стомах може да увеличи производството на киселина, а твърде много фибри и фруктоза в плодовете могат да забавят храносмилателната система, ако се ядат на празен стомах. Хората с диабет и хората с чувствителен стомах трябва да спазват това правило. Ако се ядат на празен стомах, портокалите, лимоните, лаймовете и грейпфрутите могат да причинят киселини и да увеличат стомашната киселина. Плодовете с високо съдържание на въглехидрати могат да повишат сутрешните нива на захар, което може да бъде опасно за диабетици.

5 храни, които трябва да ядете след 50 години

Въпреки че се казва, че е здравословно да изпиете чаша плодов сок, за да започнете деня, това може да не е вярно. Много специалисти съветват да не започваме деня с чаша плодов сок, защото това може допълнително да натовари панкреаса, който все още се събужда след дълги часове почивка. Тъй като стомахът е празен, фруктозната захар в плодовете може да претовари черния дроб. Преработената захар в индустриалните сокове е още по-лоша. Избягвайте десерти за закуска или прекалено сладки смутита, съветва още изданието.

Яденето на горещи и пикантни храни за закуска или на празен стомах може да раздразни лигавицата на стомаха, което може да причини киселини и спазми.

Газирани напитки - никак не са полезни и са особено вредни, ако се консумират на празен стомах, тъй като киселината от напитката се смесва със стомашната киселина, причинявайки различни неразположения като гадене и газове. Стомахът отделя киселина, за да помогне за смилането на храната и ако е празен, вие просто приемате допълнителна киселина, която причинява стомашни спазми и болка.

Салатите са страхотни и здравословни, но само в определени часове на деня. Не се препоръчва консумацията на сурови зеленчуци на празен стомах. Тъй като са с високо съдържание на фибри, те могат да натоварят допълнително празния стомах и да причинят подуване и болки в стомаха, когато се консумират на гладно.

Влиянието на зеленчуците върху човешкото тяло не е за пренебрегване, защото:

  • те са основният източник на витамини;
  • съдържат диетични фибри и пектини, необходими за функционирането на стомашно-чревния тракт;
  • снабдяват организма с въглехидрати, минерали и микроелементи;
  • съдържат естери и органични киселини, необходими за храносмилането на животинската храна;
  • не съдържат мазнини и насърчават загуба на тегло;
  • зеленчуците в диетата намаляват риска от много заболявания;
  • „растителните” антиоксиданти забавят процеса на стареене, а фитонцидите се борят с паразитите и бактериите.

Лекар: Спрете да ядете тези 3 храни и ще отслабнете само за 1 седмица
Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес