Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези храни може да предизвикат подагра дори на 25 години

30 юли 2024, 11:46 часа

Подаграта е доста сериозно и сложно заболяване, което възниква при натрупване на излишно количество пикочна киселина в ставите. За развитието на заболяването има доста рискови фактори. Те включват предишни хирургични операции, неконтролирана употреба на хапчета (без лекарски препоръки), наднормено тегло и някои хронични заболявания. Причината за развитието на това заболяване дори при млади хора може да бъде грешка в диетата, съобщава изданието The Health Site.

Излишъкът от какви храни може да доведе до развитие на подагра?

Пикочната киселина по същество е отпадъчен продукт, образуван при разграждането на определен вид протеин. Част от него винаги присъства в организма, но прекомерното му съдържание води до подагра. Прекомерното ниво на пикочна киселина в кръвта може да се обясни с много причини, основната от които може да се нарече хранене. Именно изборът на продуктите, които човек предпочита, играе важна роля както за реалната поява на подаграта, така и за честотата и тежестта на нейните пристъпи.

Ако имате подагра, избягвайте тези зеленчуци

Любителите на червеното месо трябва да бъдат първите, които трябва да се тревожат: те са изложени на риск по-често от останалите. Количеството месо като цяло трябва да се намали в диетата, за да се нормализира здравето. 

Полуготовите месни продукти също са много опасни: ако не искате да тествате силата на тялото си, тогава е по-добре да формулирате диетата си без колбаси и полуфабрикати. Излишъкът от карантии в менюто също значително повишава риска от развитие на заболяването.

Ако обърнете повече внимание на диетата си, можете да сведете до минимум риска от развитие на това заболяване. Така че, по-специално, експертите препоръчват да се избягват продукти с високо съдържание на пурини, като вътрешности (сърце, черен дроб, бъбреци), мазна риба (херинга, скумрия, сардини, пъстърва) и морски дарове (хайвер, раци, скариди, миди), тлъсто месо, екстракти от месо и дрожди, съобщава още изданието.

Разрешени са в малки количества такива продукти като пилешко, патешко, агнешко, телешко, бобови растения, гъби, карфиол, спанак и аспержи, както и пълнозърнест хляб и трици. Имат умерено съдържание на пурин. Пастата, яйцата, повечето плодове и зеленчуци могат да се похвалят с най-ниско съдържание на пурин.

Симптоми на подагра

Симптомите на подагра в остра форма най-често са следните:

  • Внезапна силна болка в ставата. Болката се появява неочаквано и е с висока интензивност. Често в сравнение с болката от счупване или изгаряне, понякога усещанията са непоносими.
  • Подуване и зачервяване на кожата. Около засегнатата става се появява тъкан. Кожата в тази област придобива червеникав оттенък.
  • Силна болка при движение. Всяко движение на засегнатата става причинява внезапна силна болка. Дори минималните движения са придружени от значителен дискомфорт.

Острият пристъп продължава до 8-12 часа, постепенно симптомите изчезват и понякога изчезват напълно за известно време.

Кои са първите симптоми на подагра?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултцията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес