Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези 6 симптома издават дефицит на важен минерал

18 октомври 2024, 11:28 часа

Милиони хора страдат от дефицит на един от най-важните минерали - желязо, но много от тях дори не подозират за това, съобщава д-р Дейвид Брил от клиниката в Кливланд в САЩ обяснява как да разпознаете и лекувате дефицита.

Недостиг на желязо - 6 симптома

Причините за недостиг на желязо варират от лоша диета до сериозно заболяване. Други фактори, които трябва да имате предвид, включват възраст, пол и медицинска история.

Експертът посочва шест възможни признака на минерален дефицит:

  • бледа или жълта кожа;
  • постоянна умора и слабост;
  • задух;
  • втрисане;
  • жажда за неядливи неща (креда, лед, земя);
  • чупливи нокти или косопад;

Какви са признаците и симптомите на дефицит на витамин В12?

Кръвен тест ще помогне да се открие дефицит на желязо в организма. Лечението зависи от причината за дефицита.

Недостиг на желязо при мъжете и жените

Жените редовно губят значителни количества желязо по време на менструация, така че рискът от развитие на анемия при тях е по-висока от мъжете. Поради дефицит на този микроелемент могат да се появят менструални нарушения.

По време на бременност жените също увеличават производството на хемоглобин, което изисква повече желязо. Поради това съществува по-висок риск от развитие на железен дефицит, който без лечение с лекарства води до анемия в 65% от случаите. Тежкият дефицит на елемента може да доведе до преждевременно раждане, намалени умствени способности и развитие на психични разстройства при бебето.

Препоръчителният дневен прием на желязо за жени на възраст 19-50 години е 18 mg. След менопаузата и за жени на възраст 51 и повече години нормата е 8 mg всеки ден. Според препоръките на Световната здравна организация за ефективна профилактика на анемията при бременни жени дневната доза елементарно желязо трябва да бъде 30–60 mg.

В повечето случаи мъжете имат по-високи нива на хемоглобин от жените, така че им трябва повече време, за да спаднат нивата на желязо до критични нива. Възрастните мъже се нуждаят от 8 mg желязо дневно. При мъжете анемията може да причини умора, затруднено концентриране и обща слабост.

Латентният железен дефицит най-често е асимптоматичен и може да бъде открит само чрез диагностика. Скритият железен дефицит означава, че резултатите от общия анализ ще покажат ниски стойности на феритин, докато хемоглобинът и серумното желязо могат да бъдат нормални.

В някои случаи, когато се появи скрит дефицит на желязо, човек развива следните симптоми:

  • апатия;
  • умора;
  • сънливост;
  • повишени симптоми на съществуващи хронични заболявания.

Ако не се лекува, латентният железен дефицит прогресира до анемия. Навременното откриване на латентния стадий може да предотврати усложнения и да подобри качеството на живот.

Дефицит на витамин А - до какви опасни заболявания може да доведе

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес