Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези 4 продукта трябва да се избягват, ако имате високо кръвно

08 септември 2024, 16:05 часа

Високото кръвно налягане или хипертонията е сериозно състояние, което изисква специално внимание. По-специално, някои храни трябва да се избягват в това състояние, тъй като те могат само да влошат ситуацията, съобщава British Heart Foundation.

Диетологът Виктория Тейлър споделя, че изборът на правилните храни в диетата може да помогне за контролиране на хипертонията.

Какви храни да избягвате, ако имате високо кръвно

Солени храни - трябва да консумирате не повече от 6 гр сол на ден, тоест около чаена лъжичка. Но много хора ядат повече. Повечето от солта, която консумираме, вече се намира в купената от магазина храна. Съдържа се в храни като маслини, чипс, сосове, кисели краставички, преработени меса като шунка, бекон и колбаси.

Проверете етикетите на храните за опции с ниско съдържание на сол. Също така се опитайте да намалите храненето навън и консумирайте домашни ястия с по-малко сол. 

Храните с високо съдържание на мазнини и захар са с високо съдържание на калории и могат да повлияят на високото кръвно налягане. Яденето им в големи количества може да доведе до наддаване на тегло, което е свързано с повишено кръвно налягане. Изберете здравословни закуски като плодове или обикновено кисело мляко, ако огладнеете между храненията.

Прекомерната консумация на алкохол може да повиши кръвното налягане. Кофеинът може да повиши кръвното ви налягане, но ефектът му обикновено е краткотраен и намалява, ако го консумирате редовно. Някои хора са по-чувствителни към кофеина от други и пиенето на твърде много кафе може да повлияе на кръвното ви налягане. Кофеинът се съдържа не само в кафето и чая, но и в енергийните напитки, шоколада и безалкохолните напитки като кока-кола.

4 продукта, които намаляват кръвното 

"Изследванията показват, че сокът от цвекло може да помогне за понижаване на кръвното налягане. То е концентриран източник на нитрати и се смята, че един от ефектите им е понижаване на кръвното налягане", казва лекарят.

Много плодове и зеленчуци осигуряват калий, който също може да помогне за понижаване на кръвното налягане. Твърде много калий може да бъде вредно, тъй като може да наруши сърдечния ви ритъм. Това е особено опасно за хора с бъбречни проблеми.

Вместо да се фокусирате върху един вид плодове или зеленчуци, просто се уверете, че ядете поне пет порции дневно. 

Пълнозърнестите храни като кафяв ориз и овесени ядки съдържат повече хранителни вещества и фибри от рафинираните нишестени въглехидрати. Яденето на повече фибри е свързано с по-нисък риск от сърдечни и кръвоносни заболявания. Разтворимите фибри от овес могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане. Опитайте се да включите храни с високо съдържание на фибри като боб и леща, ядки и семена, както и плодове и зеленчуци.

Постните източници на протеин съдържат по-малко калории и засищат тялото. Това може да ви помогне да контролирате теглото си, което може да помогне за понижаване на кръвното налягане. Изберете пилешко, пуешко, риба, яйца и боб пред червено и преработено месо. 

Включването на мляко и млечни продукти като част от здравословна, балансирана диета може да помогне за понижаване на кръвното налягане. Млечните продукти съдържат сложна комбинация от хранителни вещества, включително калций, който е свързан с понижаване на кръвното налягане.

Нискомаслените млечни продукти, като полуобезмаслено мляко и нискомаслено натурално кисело мляко, осигуряват калций и протеини без излишни наситени мазнини.

Доказано: Какво да ядете, за да намалите риска от деменция

Важно: Статията не заместа балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес