Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Те пречат на отслабването: 10 продукта със скрита захар

08 юни 2024, 08:40 часа

Захарта се съдържа не само в сладките храни, а и в такива, за които дори не предполагаме. Тяхната консумация е враг номер едно на отслабването.

10 продукта със скрита захар, които пречат на отслабването

Подправки като кетчуп и сос за барбекю могат да бъдат вредни за тези, които се опитват да отслабнат. Тези храни съдържат две до три чаени лъжички захар на порция, според Дарил Джофре, функционален диетолог, експерт по здравето на червата, хиропрактик и автор на Sugar Free. Освен в кетчупа и соса за барбекю скрита захар има още в смутитата, плодовите млека, мюслито, гранолата, хляба. банани, манго, газирани напитки.

По кое време на деня е по-добре да се яде захар

Освен това подсладените напитки, кифлите и други източници на захар също могат да попречат на процеса на отслабване.

Също така е важно да се вземе предвид съдържанието на захар в специалните кафе напитки и други сладки напитки. Ароматизираните напитки с добавена захар, като плодови сокове или газирани напитки, могат да допринесат за наддаване на тегло и натрупване на излишни калории.

Кексчетата, включително мъфините, също съдържат големи количества захар и могат да бъдат нездравословни. Приготвените смутита могат да съдържат значителни количества добавена захар, така че се препоръчва приготвянето им у дома. Ароматизираното кисело мляко също може да съдържа неочевидни захари и допълнителни калории.

Някои плодове, като банани и манго, съдържат естествено високи нива на захар. Гранола и мюсли, които изглеждат здравословни и питателни, може да съдържат скрити количества захар и може да не ви накарат да се чувствате сити за дълго.

Други вреди от захарта

Захарта е не само враг номер едно на отслабването. Нейната консумация може да доведе до още куп негативни последици, засягащи здравето ни.

Захарта е вредна за сърцето. Нови изследвания показват, че захарта (не мазнините) е една от основните причини за сърдечно-съдови заболявания, защото може да попречи на изпомпващия механизъм на сърцето и да увеличи риска от сърдечна недостатъчност.

Нейната консумация води до затлъстяване и наднормено тегло. Повечето храни с високо съдържание на захар съдържат много малко хранителни вещества и фибри. Междувременно диетичните фибри забавят усвояването на захарта и осигуряват стабилност на кръвната захар.

"Храните, богати на фибри, мазнини и протеини, осигуряват дълготрайна ситост. Това намалява риска от преяждане. Плюс това, добавената захар е празни калории и на практика не носи удовлетворение. Ето защо сме гладни час след като сме отишли ​​на ресторант за бързо хранене", казва експертът.

"Много деца със затлъстяване имат излишни коремни мазнини. Една от причините за този здравословен проблем може да е увеличаването на напитките, съдържащи фруктоза. Проучване на деца от 2010 г. установи, че твърде много фруктоза (без прием на глюкоза) причинява узряването на висцералните мастни клетки, което води до натрупване на коремна мазнина и повишен риск от заболявания, сърдечни заболявания и диабет тип 2", допълва експертът.

Добавената захар може да навреди на черния дроб. Преди да влезе в кръвта от храносмилателната система, захарта се разгражда на две прости захари: глюкоза и фруктоза. Глюкозата се намира във всички живи клетки на Земята. Глюкозата идва от храната, но тялото също е в състояние да я произвежда, за разлика от фруктозата.

Черният дроб трябва да преобразува фруктозата в глюкоза, за да я използва за енергия. Малко количество фруктоза (от плодове, например) няма да навреди. В този случай фруктозата се превръща в гликоген и се съхранява в черния дроб, докато ни потрябва. Черният дроб обаче може да съхранява само ограничено количество гликоген. Излишъкът му претоварва този орган и фруктозата се превръща в мазнини.

Честата консумация на големи количества захар може да доведе до затлъстяване на черния дроб и други сериозни здравословни проблеми.

Лекар: Заместител на захарта може да доведе до това заболяване

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес