Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази полезна за стомаха храна е вредна при 5 заболявания

08 август 2024, 13:56 часа

Една полезна за стомаха храна се оказва изключително вредна при 5 заболявания. Ръководителят на катедрата по биотехнология и технология на продуктите на биоорганичния синтез в университета РОСБИОТЕХ Дмитрий Куликов споделя какви са практическите ползи от нахута и кой не трябва да прекалява с него. 

Ползи и вреди от нахута

„Нахутът е богат на протеини, мазнини, фибри (до 8%), съдържа не повече от 30% въглехидрати, източник е на желязо, калций, мед, магнезий, манган, селен, цинк, силиций, фосфор, кобалт и витамини. A, B1, B2, B3, C, B6, PP. Нахутът има сравнително ниска калоричност в сравнение с други бобови растения и води в количеството на незаменимите за организма аминокиселини – метионин и триптофан”, обяснява Куликов.

Ягодите дразнят ли стоаха или не?

Според специалиста нахутът съдържа:

  • До 30% протеин, който може да се сравни с яйчния протеин по отношение на ползите от него.
  • До 10% масло, 50-60% бавни въглехидрати.
  • 2-5% минерали.

Антиоксидантите и витамините в нахута също участват активно в укрепването и регенерирането на тъканите и кожата, повишавайки техния тонус и еластичност.

Експертът отбелязва, че редовната консумация на нахут помага за намаляване на риска от синдром на раздразнените черва, стимулира растежа на пробиотици, рак на дебелото черво, чревни колики и стомашни спазми.

Има обаче и противопоказания. „Нахутът увеличава образуването на газове в червата. Това може да причини неприятно усещане за тежест в стомаха. При хора със заболявания на стомашно-чревния тракт (GIT), черния дроб и панкреаса, както и панкреатит, нахутът може да причини газове, подуване и болка. „Нахутът не се препоръчва за употреба при наличие на язва, цистит, подагра и тромбофлебит“, допълва експертът.

В 100 гр сух нахут се съдържат цели 18 гр растителни протеини, 57 гр въглехидрати и 9 г мазнини. Високата хранителна стойност на продукта и богатият химичен състав го правят важна част от диетата в много страни по света.

Нахутът е еднакво полезен както за мъжете, така и за жените, тъй като съдържа важни за здравето микроелементи като желязо, цинк, фосфор, магнезий, както и витамини РР и В. Енергийната стойност на сухите бобови растения е 397 kcal, а калорийното съдържание нахут, подложен на термична обработка - 129 kcal.

Ползите от нахута за храносмилането са потвърдени от научни изследвания. Проучванията показват, че червата на тези, които ядат нахут, съдържат повече полезни бактерии, които помагат за укрепване на имунната система и намаляват риска от възпалителни процеси.

Поради богатия си състав, бобовите растения са важна част от балансираната диета на вегетарианците. Ценният растителен протеин, съдържащ се в нахута, се усвоява по-лесно и по-бързо от животинския.

Динята дразни ли стомаха или е просто мит?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес