Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази храна регулира кръвната захар и чисти тялото от токсини - яжте по 25 гр на ден

03 септември 2024, 21:05 часа

Една храна, която придоби изключителна популярност през последното десетилетие помага за регулиране нивата на кръвната захар и пречистване на тялото от токсини. Семената от чиа станаха доста популярни по света поради потенциалните им ползи за здравето. 

Диетологът Андреа Соарес споделя, че семената от чиа са богати на протеини, фибри, омега-3 мастни киселини, магнезий и калций.

Полезни свойства на семената от чиа

„Когато добавите семена от чиа към вода, те набъбват и образуват гелообразна консистенция. Това прави водата от семена от чиа уникална, богата на хранителни вещества напитка, която е с ниско съдържание на калории, но богата на ползи“, обяснява д-р Соарес.

Лекар: Тази напитка ще намали холестерола и кръвната ви захар, ако я пиете всеки ден

Една от причините водата от семена от чиа да привлича вниманието е високото съдържание на фибри. Само една чаша семена от чиа съдържа около 10 грама фибри. Тези фибри абсорбират вода, докато се разширяват в стомаха, така че да се чувствате сити по-дълго.

"Друго интересен факт за семената от чиа е, че те могат да помогнат за регулиране на нивата на кръвната захар. Забавяйки усвояването на въглехидратите, тези семена могат да предотвратят скокове в нивата на кръвната захар. Това е от решаващо значение, тъй като стабилните нива на кръвната захар означават по-малко инсулинови пикове, което може да помогне за намаляване на складирането на телесни мазнини", казва специалистът.

Експертът добавя, че нито една храна или напитка няма да ви помогне да отслабнете, ако разчитате единствено на това. Комбинирайте вода от семена чиа със здравословна диета и редовни упражнения за най-добри резултати.

Препоръчително е да приемате 25 гр семена от чиа на ден. За прочистване на тялото и намаляване на теглото те се добавят към нискомаслен кефир и се пият всеки ден в продължение на три месеца.

В допълнение, семената от чиа имат полезни свойства и под формата на масло - те се отличават с високо съдържание на растителни Омега-3 киселини, както и естествени вещества, които предотвратяват окисляването на тези киселини. Маслото от чиа се използва в козметиката за борба с акнето.

За кого са противопоказани семената от чиа?

Семената от чиа се считат за безопасни и отлично допълнение към диетата. Няма странични ефекти от консумацията им, освен лек стомашно-чревен дискомфорт поради твърде много фибри.

Ето случаите, в които трябва да внимавате и да се въздържате от употреба:

  • ако имате проблеми с бъбреците;
  • не се препоръчва използването на семена в диетата на хора с ниско кръвно налягане;
  • избягвайте те ги, ако сте алергични към сусамово семе;
  • докато приемате лекарства, които намаляват съсирването на кръвта, семената от чиа са противопоказани.

Вода с оцет на гладно - как влияе на кръвната захар

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес