Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съвет от лекари: Как да се отървете завинаги от мазнините в корема след 50 години?

12 септември 2024, 11:11 часа

Дори и след 50 години с правилните промени в ежедневния режим, можете да се отървете от мазнините в корема.

Съвети за премахване на мазнините в корема след 50 години

Диетолозите Британи Дана и Ейми Шапиро споделят практически съвети, които могат да ви помогнат да постигнете целите си за отслабване. Експертите дават следните съвети:

  • Добавете фибри към диетата си;
  • Хранете се според принципите на DASH или средиземноморската диета;
  • Увеличете съдържанието на протеини в диетата си;
  • Правете силови тренировки;
  • Контролирайте приема на въглехидрати;
  • Опитайте периодично гладуване;
  • Пийте достатъчно вода; 

Този плод намалява апетита, топи мазнините в корема и сваля холестерола

Ако искате да отслабнете, фибрите ще бъдат вашият най-добър приятел. Както Дън обяснява: „Фибрите ви помагат да се чувствате сити по-дълго, защото забавят храносмилането. Освен това помага за поддържане на здравето на стомашно-чревния тракт и регулира нивата на кръвната захар. Добавете към диетата си богати на фибри храни като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни“, съветват специалистите. 

Д-р Дън препоръчва да добавите към менюто си храни, които следват средиземноморската или DASH диета. Тези хранителни системи наблягат на консумацията на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки и здравословни мазнини. Те могат да помогнат за контролиране на теглото и подобряване на общото благосъстояние. 

С напредване на възрастта нуждите на тялото от протеини се увеличават, което е важно за поддържане на мускулната маса и метаболизма.

„Протеинът помага за възстановяването на мускулите и може да подпомогне загубата на тегло. Добавете сьомга, пиле, яйца, бобови растения и други протеини към диетата си“, съветва д-р Дън. 

След 30 години мускулната маса започва постепенно да намалява, но силовите тренировки могат да спрат този процес. Чрез упражнения не само ще поддържате мускулна маса, но и ще подпомогнете метаболизма си. 

С напредване на възрастта тялото става по-малко чувствително към инсулин, което води до натрупване на излишни въглехидрати. Д-р Шапиро съветва да се консумират здравословни въглехидрати като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, но в умерени количества. 

Периодичното гладуване може да бъде ефективен метод за отслабване след 50. Д-р Шапиро препоръчва да започнете с 12 до 14 часа между храненията, което ще ви помогне да отслабнете и да ограничите приема на богати на калории вечерни закуски. 

Правилната хидратация е важна за метаболизма, храносмилането и контрола на апетита. С напредване на възрастта тялото ви губи чувството за жажда, така че трябва да следите приема на вода. Възрастен човек се нуждае средно от 1,5-2 л вода на ден. 

Този витамин топи мазнините в корема

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес