Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съвет от лекар: Възрастните хора задължително трябва да ядат тиквички

28 юли 2024, 16:23 часа

Тиквичката е зеленчук, който е чудесен за диетата на възрастни хора. Тиквичките са не само са вкусни и лесно смилаеми от организма, но и имат много полезни свойства, които помагат за поддържане на здравето и младостта.

Защо възрастните хора трябва да ядат тиквички?

Тиквичките съдържат много витамини и минерали, които са от съществено значение за поддържането на здравето на възрастните хора. Те са източник на витамин С, който помага за укрепване на имунната система и защита на организма от вредните влияния на околната среда. Тиквичките съдържат и витамини от група В, които помагат за нормализиране на нервната система и подобряване на паметта, казва диетологът Игор Строков.

Печени тиквички на фурна: Лятна рецепта 

Лекарят допълва, че тиквичките са богати на фибри, които помагат за понижаване на холестерола в кръвта. Това е особено важно за възрастните хора, тъй като високите нива на холестерол могат да доведат до развитие на сърдечно-съдови заболявания. Здравословната диета, която включва тиквички, може да намали риска от сърдечни проблеми и да съдейства за поддържане на сърцето здраво.

Тиквичките съдържат антиоксиданти, които помагат за защитата на клетките на тялото от свободните радикали. Свободните радикали могат да доведат до рак, така че включването на тиквички в диетата на по-възрастните може да намали риска от рак. Тиквичката съдържа и витамин А, който е известен със своите противотуморни свойства.

Д-р Строков също така отбелязва, че тези зеленчуци съдържат голямо количество фибри, което помага за нормализиране на храносмилателната система и предотвратяване на запек. Това е особено важно за възрастните хора, които често се сблъскват с храносмилателни проблеми. Редовната консумация на тиквички ще помогне за поддържане на нормалната чревна функция и ще подобри цялостното здраве на организма.

„Тиквичката е продукт, който е подходящ за хора от всички възрасти и не предизвиква алергична реакция. Съдържа достатъчно количество калий, натрий, калций, магнезий и други минерали. Съдържа антиоксиданти, витамини B и C и биофлавоноиди, които поддържат здравето на съдовата стена“, казва лекарят.

Яденето на тиквички може да помогне за премахването на токсините от тялото и да подобри функционирането на имунната и храносмилателната система, продължава специалистът. 

„Пресните млади тиквички са истинска съкровищница от фибри, растителни влакна, които са полезни за всички. Това е най-добрият „деликатес“ за чревната микрофлора, който подобрява работата на имунната система и храносмилателната система. Фибрите също така поддържат естествената система за детоксикация на тялото и насърчават елиминирането на отпадъците и токсините“, отбелязва лекарят.

Тиквичките са особено полезни за хора над 45 години, чието зрение започва да се влошава.

"Тези зеленчуци съдържат лутеин и зеаксантин, които спират стареенето на ретината и спомагат за забавяне на свързаната с възрастта загуба на зрението“, обяснява лекарят.

Освен това зеленчукът се препоръчва да се включва в диетата на хора, склонни към подуване, допълва д-р Строков.

През юли полейте тиквичките с това и реколтата им ще е двойно по-богата 

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес