Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съвет от лекар: Тази напитка сваля пикочната киселина

09 август 2024, 11:38 часа

Руският лекар Андрей Рапов препоръчва напитка, която нормализира нивата на пикочната киселина и облекчава възпалението в ставите и е незаменима при подагра. Според лекаря подаграта е хронично ставно заболяване, причинено от отлагането на соли на пикочната киселина. Неговото обостряне е придружено от силна болка: ставата се подува и кожата се зачервява.

Лекар: Този симптом с кожата може да издава висока пикочна киселина

Д-р Рапов подчертава, че по време на обостряне болната става трябва да се държи обездвижена и да се прилага студен компрес. За да намалите нивата на пикочната киселина и да облекчите възпалението, е полезно да пиете билкова инфузия, съветва специалистът.

Напитката, която сваля пикочната киселина

За да я приготвите ще трябва да смесите риган , брезови пъпки и коприва в равни части. След това 1 супена лъжица от получената смес се залива с 1,5 литра вряща вода. Оставя се 30 минути, прецежда се и се пие на гладно 2-3 пъти на ден, половин час преди хранене.

Експертът отбелязва, че този билков чай ​​се пие 1 месец. След това се прави почивка за 10 дни и след това курсът може да бъде възобновен. Напитката помага за намаляване на нивата на пикочната киселина и облекчава болките при подагра, но не замества основното лечение, предписано от лекаря.

От своя страна д-р Лидия Щандел споделя, че при подагра е важно да се придържате към специална диета. По време на обостряне е строго забранено да се яде червено месо и мазни храни, тъй като те забавят отделянето на пикочна киселина. За предпочитане е да включите в диетата зеленчукови супи, мляко, извара, постно птиче месо, риба, плодове, горски плодове, ядки и мед. Трябва да пиете поне 1,5-2 литра вода на ден. По време на обостряне на заболяването - 3 литра.

Причини за подагра

Причината за подагра е хиперурикемията. Това е състояние, при което в тялото се натрупва твърде много пикочна киселина в резултат на разграждането на химикал, наречен пурин (намиращ се в много храни). Самите пурини са безопасни. В тялото на здравия човек те се разграждат и се изхвърлят с урината.

В зависимост от механизма на развитие на заболяването се разграничават три вида подагра:

  • Метаболитна - възниква поради прекомерно образуване на пикочна киселина, свързано с нарушения в метаболитните процеси.
  • Бъбречна - започва поради проблеми с бъбреците, тъй като става трудно да се отстрани пикочната киселина от тялото.
  • Смесена - съчетава метаболитни и бъбречни причини: пикочната киселина се образува прекомерно и не се отделя в необходимото количество.

Подаграта също може да бъде първична и вторична. Първичната е генетично обусловено. Вторичната възниква в резултат на заболявания:

  • придружени от прекомерно образуване на пикочна киселина (хемолитична анемия, хематологични злокачествени заболявания, псориазис и др.);
  • нарушаване на процеса на отстраняване на пикочната киселина от тялото (например, бъбречно заболяване).

Подаграта се счита за предимно мъжко заболяване. Особено застрашени са мъжете над 40 години – те боледуват 3-4 пъти по-често от жените. Жените са много по-малко склонни да страдат от подагра преди менопаузата, тъй като хормонът естроген, освободен по време на техния репродуктивен цикъл, помага за елиминирането на пикочната киселина от тялото. След менопаузата шансовете на жените да получат подагра се увеличават.

Ябълков оцет за сваляне на пикочна киселина - как се пие

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес