Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съвет от лекар: Хората над 60 години трябва да ядат тези плодове няколко пъти седмично

02 септември 2024, 18:31 часа

Ако сте над 60 години и искате да подобрите здравето си, има някои плодове, които определено трябва да добавите към диетата си, казва сертифицираният диетолог Тейлър Янулевич пред списание Parade.

"Говорим за горските плодове. Те съдържат доста хранителни вещества. Проведени са много проучвания, които са потвърдили техните ползи, особено за хора на възраст над 60 години", казва още експертът.

Преди или след хранене: Кога трябва да ядете плодове 

Горски плодове - ползи за хора над 60 години

Диетологът споделя, че горските плодове са богат източник на антиоксиданти - те са от решаващо значение за защитата на тялото от възпаления - основният виновник за стареенето и много хронични заболявания.

"Консумацията на тези плодове подпомага здравето на мозъка (когнитивната функция е това, което е на първо място за възрастни над 60 години. Горските плодове са чудесни за поддържане на ума ви остър; скорошно проучване потвърди благоприятните ефекти на горските плодове върху мозъчната функция", казва още експертът, цитиран от изданието.

"Антиоксидантите в горските плодове също могат да бъдат от полза за нашето сърце. Според проучване соковете от червени боровинки и череши могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане, което се отразява положително на здравето на сърцето", допълва д-р Янулевич.

Горските плодове са отличен източник на диетични фибри, които подпомагат храносмилането, предотвратяват запек и поддържат здравето на червата. Позовавайки се на скорошно проучване, специалистът допълва , че хората над 60 години, които ядат повече фибри в диетите си, имат подобрения в някои компоненти на мозъчната функция.

Горските плодове изобилстват от витамини и минерали (богати са на витамин С, витамин К и фолиева киселина – всички те играят важна роля за здравето на костите, метаболизма и цялостната клетъчна функция).

Антоцианините, които оцветяват плодовете в ярки цветове, са изключително ценни. Това е група водоразтворими пигменти, които имат бактерицидни свойства и могат да потискат растежа на злокачествени тумори. Следователно редовната консумация на плодове значително намалява риска от развитие на ракови тумори. Дегенерацията на тъканите на човешкото тяло започва с генни мутации, причинени от различни причини, включително излагане на свободни радикали. Излишното количество кислородни молекули в човешкото тяло може да причини сериозно заболяване или да провокира преждевременно стареене. Редовната консумация на горски плодове забавя тези процеси.

Почти всички плодове съдържат в химическия си състав калий и полиненаситени мастни киселини, които имат благоприятен ефект върху функционирането на нервната и сърдечно-съдовата система. Редовната им консумация съдейства за значително намаляване на риска от инсулт или инфаркт. В състава имк влизат и вещества, които понижават нивата на холестерола в кръвта и помагат за възстановяване на еластичността на стените на кръвоносните съдове и капилярите, което от своя страна предотвратява развитието на хипертония.

Лекар: Яжте тези плодове и зеленчуци само с кората, здравен съвет за деня, 9 август

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес