Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сърбят ви ръцете и краката в определени часове - учени разкриха какво означава това

29 септември 2024, 14:07 часа

Сърбежът по ръцете и краката може да издава сериозно заболяване.

Симптомите на мастния черен дроб в началните етапи са незначителни, казват лекарите. Освен ако не говорим за сърбеж, който може да се засили по-близо до нощта, споделят учени, цитирани от изданието The Health Site.

Сърбеж по ръцете и краката

Неалкохолната мастна чернодробна болест (NAFLD) е най-честата причина за хронично чернодробно заболяване, главно поради лоша диета. В началните етапи заболяването има малко симптоми, но с напредването на заболяването някои хора развиват усложнения през целия живот.

За какво алармира честият сърбеж на косата? 

Много от пациентите се оплакват от изтощителен сърбеж, който се засилва в определени часове на деня. Лекарите отбелязват, че сърбежът, свързан с чернодробно заболяване, обикновено се концентрира върху стъпалата и дланите на ръцете.

Пациентите с чернодробно заболяване изпитват колебания в интензивността на сърбежа през целия ден. Най-силният сърбеж може да се появи късно вечерта, точно преди лягане.

Научните открития, публикувани в Gastroenterology, предполагат, че кератиноцитните клетки на повърхността на кожата може да са отговорни за сърбежа, свързан с мастното чернодробно заболяване.

Холестатичният пруритус е инвалидизиращ симптом, който е често срещан при пациенти със заболявания на хепатобилиарната система. Самите кожни клетки са чувствителни при определени условия, особено първият външен слой клетки, кератиноцитите. Пациенти с определен тип чернодробно заболяване, наречено първичен билиарен холангит (PBC), остават с излишък от лизофосфатидилхолин (LPC) и фосфорилирани липиди или мазнини, циркулиращи в кръвния поток, причинявайки силно желание за сърбеж, се казва в проучване.

Важна забележка : При мастно чернодробно заболяване сърбежът не причинява обрив или увреждане на кожата, но може да доведе до развитие на видимо дразнене, зачервяване или инфекция на епидермиса.

Учените признават, че практически няма лечение за такъв сърбеж. Това е болезнено състояние, което значително влияе върху стандарта на живот на пациента.

Хората, които изпитват симптоми като подуване на корема, оплакват се от паякообразни вени или пожълтяване на кожата, се съветват незабавно да посетят лекар.

Въпреки че в момента няма лек за NAFLD, промените в начина на живот могат да помогнат. Най-доброто нещо, което човек може да направи, за да контролира болестта, е да отслабне.

Има фактори, които увеличават риска от развитие на мастна чернодробна болест. Те включват:

  • затлъстяване
  • диабет тип 2
  • синдром на поликистозни яйчници
  • слабо активна щитовидна жлеза
  • високо кръвно налягане
  • висок холестерол
  • наличие на метаболитен синдром (комбинация от диабет, високо кръвно налягане и затлъстяване)
  • възраст над 50 години
  • тютюнопушене

Причини за силен сърбеж в ушите и лечение на заболяването

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес