Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сваляне на високо кръвно - този известен метод може да навреди на здравето

18 май 2024, 08:30 часа

Доста често срещан метод за справяне с високото кръвно налягане е подвигането на краката в по-висока позиция от тази на тялото. Но този метод може много да навреди на човек, според руския кардиолог Илона Бегларян.

Защо този метод за сваляне на кръвното е вреден?

"Това е един от доста често срещаните методи за справяне с високо кръвно налягане. В нашето общество все още преобладава идеята, че високото кръвно налягане от време на време е нещо много често и следователно не изисква специално внимание. Особено, когато имате под ръка традиционни методи, които са „проверени“ през годините, хапчета, които баба ви пие и й помагат. Трябва обаче да се помни, че повишеното кръвно налягане, особено редовното, е сериозно медицинско състояние, което може да прерасне в критични проблеми със сърцето и кръвоносните съдове, ако се лекува небрежно", казва кардиологът.

Лекар: Това е най-голямата грешка при измерване на кръвното

Докато краката са повдигнати, малките периферни съдове се разширяват и кръвното налягане временно намалява.

"Едно нещо е да облекчите подуването на носа по време на ARVI по този начин, а друго е да повлияете на сериозни сърдечни заболявания. Следователно постигнатият резултат едва ли ще продължи дълго. Съвременната медицина разполага с по-безопасни и ефективни методи. И временно облекчаване на симптомите чрез повдигане на краката може само да отключи проблема", казва лекарят.

Какви методи ще помогнат за сваляне на кръвното?

Кардиологът Илона Бегларян каза, че вече има международен опит, налични лекарства, които могат да бъдат избрани индивидуално според сърдечните параметри на пациента: кръвно налягане, сърдечна честота и ритъм, ЕКГ и Ехо-КГ показатели и други специфични изследвания.

"Важно е да запомните, че няма магическо хапче за хипертония. В някои случаи промените в начина на живот могат да бъдат по-ефективни от лекарствата. Например коригирането на вашата диета и увеличаването на физическата активност може да помогне за понижаване на кръвното ви налягане в рамките на няколко седмици. Понякога може да отнеме повече време. Основното нещо е да не пренебрегвате проблема и да потърсите квалифицирана помощ навреме, за да предотвратите сериозни последствия", казва кардиологът.

Индикатори за нормално налягане

Според медицинските стандарти съществуват следните показатели за налягане:

  • 130-139 и/или 85-89 е така нареченото високо нормално налягане
  • ю140-159 и/или 90-99 е първа степен хипертония
  • 160-179 и повече и/или 100-109 и повече - хипертония втора степен
  • ниско кръвно налягане е всичко под 90/60

5 причини, поради които долната граница на кръвното надвишава нормата

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес