Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Специалистите ги наричат "вторият ни мозък": 4 начина, с които ще си осигурите по-добър живот

16 май 2024, 10:09 часа
Реклама

Когато става въпрос за поддържане на добро здраве, няма нищо по-важно от здравите черва. Експертите вече смятат, че червата са толкова важни за цялостното ни здраве, че ги наричат „втория ни мозък“.

Още: Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Най-новите изследвания показват, че червата влияят на всичко - от теглото до настроението ни, затова здравните експерти са единодушни, че грижата за "втория ни мозък" е най-важното нещо, което можем да предприемем, за да запазим здравето си.

Ключът към доброто здраве на червата е в разбирането на нашия микробиом - повече от 100 трилиона бактерии, които живеят в червата ни. „Заедно те са приблизително толкова, колкото е броят на клетките в останалата част на тялото ви“, казва д-р Майкъл Мосли, автор на книгата „Диета за умни черва“. „Докато те ви влияят, вие също можете да ги промените. Това, което ядете, и начинът ви на живот ще окажат огромно влияние върху вида на живите организми, които виреят във вашата вътрешна тропическа гора.“

Казано по-просто, когато тези миниатюрни организми (както добри, така и лоши) са в равновесие, ние процъфтяваме, но когато те са извън равновесие, и здравето ни е такова. Експерти разкриват много начини, по които червата ви влияят на здравето ви, и как можете да ги поддържате в отлично състояние.

Вашият имунитет

Чувствате се така, сякаш хващате всяка настинка, която ви споходи? Откажете се от таблетките и разгледайте какво се случва в червата ви. „Между 70 и 80 процента от имунната ви система се намира в червата, а небалансираната комбинация от чревни бактерии може да предизвика хаос“, казва диетологът и автор на книги Лий Холмс.

Лепкавата, слузеста лигавица на чревния тракт е изключително чувствителна и всеки дисбаланс в чревната ви флора може да ви изложи на вируси и да намали способността ви да се борите с тях.

ПОПРАВЕТЕ ГО

За да засилите имунитета си, трябва да възстановите червата си. Възстановете дисбаланса между добрите и лошите бактерии, като редовно приемате пробиотик, особено ако приемате антибиотици, тъй като те унищожават както лошата, така и добрата флора. 
Можете също така да ядете ферментирали зеленчуци като кимчи или да поръсите салатата си с ябълков оцет - и двата вида естествено съдържат полезни пробиотици и храносмилателни ензими.

Настроение

Ако редовно имате дни, в които без причина сте на ръба на сълзите, причината може да е в корема ви. Една от причините учените да го наричат втори мозък е, че там се произвеждат повече от 90% от серотонина (известен още като хормона на щастието). Така че пеперудите в корема, неразположението на стомаха преди интервю за работа и желанието за храна за успокоение, когато се чувствате зле, се дължат на червата.

ПОПРАВЕТЕ ГО

„Психическото ви благополучие зависи от здравето на вашия микробиом“, казва диетологът Стеф Лоу. 
„Доказано е, че въвеждането на пробиотици понижава хормона на стреса кортизол, което от своя страна намалява депресивното и тревожното поведение.“

Също така е жизненоважно да включите в диетата си много здравословни мазнини - като яйца, ядки, семена и сьомга - за да подпомогнете производството на серотонин. „Здравословните навици като достатъчно сън и редовни физически упражнения също са от ключово значение“, добавя Лий.

Вашата кожа

Зачервената, напукана или раздразнена кожа може да е признак за лошо здраве на червата. „Когато червата не са в състояние да се излекуват след излагане на негативни вещества като преработени храни или токсини от околната среда, чревните стени - които обикновено са като тесни връзки - се уголемяват“, обяснява Лий. Това е известно като „пропускливи черва“, които на практика позволяват на токсините да преминат в кръвния поток, което води до възпаление, което може да предизвика възпаление на кожата ви.

ПОПРАВЕТЕ ГО

Храненето с пълноценни храни е добро начало. „Премахнете предизвикващите заболявания храни“, предлага Стеф. „Откажете се от глутена, изключете рафинираните захари и рафинираните масла от семена и не използвайте трансмазнини.“ Консумирането на костен бульон също е чудесен начин да възстановите червата си. „Той е пълен с калций и магнезий, както и съдържа желатин и колаген, които лекуват и укрепват клетките“, обяснява Стеф.

Вашата енергия

Усещането за отпадналост след поглъщане на голяма купа храна е просто начинът, по който тялото ви казва, че се бори да я разгради. „Когато червата са в равновесие, те са в състояние да ви помогнат да разградите храната, която приемате и да я превърнете в енергия“, казва Лий. „Освен това те защитават от бактерии и вируси, които отнемат енергията, насърчават заболяванията и забавят работата ви.“

Още: Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

ПОПРАВЕТЕ ГО

Поддържането на здравословен баланс на бактериите в червата не е свързано само с доброто хранене - стресът на съвременния живот също може да изиграе роля. „Ние сме стресирани, заети и хронично уморени“, казва Стеф. „Непрекъснато сме изложени на токсини от околната среда и понякога червата ни просто не могат да се справят с това.“ Преборете се с това, като включите в ежедневието си практики като йога и медитация, които ще подпомогнат производството на добри бактерии.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес