Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Специалисти: Това е идеалната закуска за хора с диабет

19 юли 2024, 05:45 часа

Понякога се случва така, че въпреки че не сте вечеряли, нивата на кръвна захар сутрин са малко по-високи. Това е известно като феномен на разсъмване и е нещо, за което не трябва да се притеснявате. Но ако кръвната ви захар е постоянно висока сутрин, тогава това може да е нещо, което трябва да бъде разгледано по-детайлно от специалист.

Още: Експерти разкриват: Повишава ли бялото месо нивата на холестерола

Какво се случва сутрин с кръвната захар

Точно преди да се събудите, черният дроб освобождава глюкоза в кръвта, за да ви даде енергия. Това е феноменът на разсъмването и е начинът, по който тялото ви дава тласък за началото на деня. За човек без диабет това не е повод за притеснение. След като глюкозата попадне в кръвообращението, панкреасът освобождава инсулин, за да изтласка глюкозата в клетките, където тя може да се използва за енергия. Ако обаче имате диабет, този процес може да не е добър знак. Това е така, защото организмът не произвежда достатъчно инсулин, за да се справи с високата кръвна захар. Затова, когато се събудите и проверите захарта си, може да видите, че тя е висока.

Защо е важно да закусвате здравословно

Редовната и балансирана закуска е много важна за хората с диабет, защото може да помогне за поддържане на стабилни нива на кръвната захар през целия ден. Не се препоръчват храни с високо съдържание на рафинирани въглехидрати и захар, тъй като те могат да предизвикат повишаване на нивата на кръвната захар. Вместо това се стремете към закуска с протеини, богати на фибри въглехидрати и здравословни мазнини.

Най-добрата закуска според диетолозите

За много идеолози идеалната закуска за диабетици е овесена каша, смесена със семена от чиа. Освен че е вкусна, тя е и храна, пълна с фибри, здравословни мазнини и протеини. Тази комбинация се разтваря бавно, което е това, към което трябва да се стремите, когато става въпрос за управление на кръвната захар.

Как да си приготвите овесени ядки със семена от чиа

Необходими продукти за 1 порция:

  • ⅓ чаша овесени ядки
  • 1 супена лъжица семена от чиа
  • ¼ чаша обезмаслено кисело мляко
  • ¼ чаша замразени горски плодове
  • ⅔ чаша бадемово мляко
  • Канела на вкус
  • 1 супена лъжица наситнени орехи

Начин на приготвяне:

Смесете овесените ядки, семената от чиа, киселото мляко, горските плодове, бадемовото мляко и канелата в буркан или съд с капак. Разбъркайте добре и оставете в хладилника за една нощ или за поне 2 часа. Накрая добавете ядките и се насладете на сутринта.

Защо тази закуска е толкова добър избор за хората с диабет

  • Пълно с протеини хранене

Съдържащото се обезмаслено кисело мляко, овесените ядки, добавените семена от чиа, бадемовото мляко и ядките осигуряват достатъчно количество протеини за закуска. Протеините подпомагат усвояването на въглехидратите, като забавят процеса на покачване на кръвната захар.

  • Съдържа здравословни мазнини

Подобно на протеините, добавянето на източник на здравословни мазнини към храната помага за забавяне на храносмилането на въглехидратите. Като цяло балансираните и богати на хранителни вещества ястия спомагат за забавяне на храносмилането на въглехидратите, като стабилизират освобождаването на глюкоза в кръвта. В тази рецепта семената от чиа и орехите осигуряват общо 15 грама мазнини. Освен това мазнините в семената от чиа и орехите са омега-3 мастни киселини и полиненаситени мазнини, които са противовъзпалителни и полезни за сърцето!

  • Осигурява сложни въглехидрати, богати на фибри

Още: Кое е най-подходящото сирене за хората с диабет

Овесът понякога може да бъде вреден заради високото си съдържание на въглехидрати. Те обаче са пълнозърнеста храна, което означава, че съдържат и витамини, минерали и фибри. Когато се комбинират с протеини и здравословни мазнини, те се превръщат в благоприятна за кръвната захар закуска.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес