Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сода за хляб и лимонов сок: Митове и истини за комбинацията

29 май 2024, 12:25 часа
Реклама

Содата за хляб и лимоновият сок са възхвалявани с техните качества при постигане на резултати за избелване на зъбите, лечение на акне и заличаване на белези. Други твърдения обаче алармират, че комбинирането на двата продукта е опасно, както за зъбите, така и за кожата. Кое е истина и какви проучвания са направени до момента вижте в следващата статия.

Киселинност

Основната разлика в двата продукта е тяхната киселинност, която се измерва с РН скалата. Нейните стойности са от 1 до 14. Колкото по-ниско е числото на pH скалата, толкова по-кисело е веществото. Содата за хляб има pH около 9, докато лимоновият сок има pH около 2.

Още: Кога и как е правилно да се пие сода за хляб?

Избелване на зъбите

Твърдението

Содата за хляб премахва тъмните петната от зъбите,  причинени от употребата на кафе, вино и пушене. Добавянето на лимон към сместа прави содата за хляб още по-ефективна. 

Проучването

Още: Удивителни ползи за тялото от лимоновите семки

Доклад в Journal of Clinical Dentistry Trusted Source анализира пет проучвания, които разглеждат способността на содата за хляб за премахване на плаката от зъбите. И петте проучвания се установяват, че само съдържанието на сода за хляб ефективно премахва плаката. 

Снимка: iStock

Проучване от 2015 г. установява, че лимоновият сок разяжда зъбния емайл, който предпазва зъбите ви от кариес. За разлика от други защитни щитове, като на ноктите, зъбният имейл не се израства отново.

Още: Уникален дресинг с лимон и чесън за ястия и салати

Много привърженици на комбинацията от сода за хляб и лимонов сок за по-бели зъби настояват, че вредната киселинност на лимоновия сок се балансира от високото pH на содата за хляб. Въпреки това, няма твърдения, че содата за хляб напълно неутрализира киселинността на лимоновия сок. Също така е много трудно да разберете как се постига правилното съотношение между лимонов сок и сода за хляб. 

Предвид риска от трайно увреждане на зъбния емайл, най-добре е да оставите лимоните в кухнята.

Снимка: iStock

Още: Сода за хляб за лечение на ревматизъм и артрит: Ето какво съветват специалистите

Алтернативи

Ако се интересувате начини за избелване на зъбите си, първо се посъветвайте с вашия зъболекар. 

За да се възползвате от предимствата на содата за хляб, опитайте да измиете зъбите си със смес, съдържаща 1 чаена лъжичка сода за хляб и 2 чаени лъжички вода. Можете също така да потърсите паста за зъби, която съдържа сода за хляб и кислородна вода. Шестседмично клинично изпитване Trusted Source установява, че пастата за зъби с тези съставки избелва зъбите повече от обикновената паста за зъби.

Грижа за кожата

Още: Можем ли да се лекуваме с хлебна сода или само ще си навредим?

Твърденията

Когато се прилага върху кожата, лимоновият сок може да намали бръчките, да намали белезите и да изсветли петната по кожата ви. По-твърдата текстура на содата за хляб работи като ексфолиант за почистване на порите ви. Когато смесите тези две заедно, получавате лесен, домашен скраб, който върши работата на няколко продукта. 

Проучването

Сода за хляб

Още: Лимон срещу излишни килограми: Защо е полезно да го ядете през нощта?

Няма доказателства, че содата за хляб осигурява някакви ползи за кожата ви, дори когато се комбинира с лимонов сок. Всъщност содата за хляб може да навреди на кожата ви, особено ако прилагате силен натиск при втриването й върху лицето.

Лимонов сок

Сам по себе си лимоновият сок изглежда като полезен за кожата ви. Той е пълен с витамин С, който може да помогне за намаляване на възпалението и увреждането на кожата от ултравиолетовите лъчи. Съдържа и лимонена киселина, която доказано изсушава пъпките.  

Изследванията обаче показват, че витамин C и лимонената киселина осигуряват ползи за кожата само когато са силно концентрирани. Концентрациите както на витамин С, така и на лимонена киселина в лимоновия сок са твърде ниски, за да проникнат ефективно в кожата ви.

Още: Защо трябва да ядем този свеж плод преди лягане?

Вместо това

Ако сте склонни към акне, опитайте козметични продукти със салицилова киселина. Винаги правете тест за поносимост върху кожата на ръката преди да нанесете върху лицето. 

Снимка: iStock

Заключение

Содата за хляб и лимоновият сок може да изглеждат като безвредни съставки, но те всъщност могат да увредят зъбите и кожата ви, когато се използват неправилно.

Има някои доказателства, че содата за хляб ефективно премахва плаката от зъбите ви, но добавянето на лимонов сок може да разяде емайла.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес