Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скарлатина при възрастни - симптоми и причини

12 август 2024, 11:00 часа

Скарлатината, традиционно известна като детско заболяване, може да засегне и възрастни, въпреки че е по-рядко срещана в тази възрастова група. Причинена от бактерията стрептокок от група А, същата, която причинява стрептокок в гърлото, скарлатината се характеризира с ясно изразен обрив и редица системни симптоми.

Симптоми:

При възрастните скарлатината обикновено се проявява с комбинация от симптоми, които могат да наподобяват тези на тежка стрептококова инфекция на гърлото. Отличителният белег на заболяването е червен, подобен на шкурка обрив, който често започва по шията и гърдите, преди да се разпространи по останалата част на тялото. Този обрив обикновено е придружен от зачервено лице с бледа област около устата. Кожата може да се усеща груба при допир, подобна на шкурка.

Какви са най-често първите симптоми на скарлатина?

Други често срещани симптоми са висока температура, често надвишаваща 38,3°C (101°F), и болки в гърлото, които могат да бъдат силни и продължителни. Възрастният пациент може да изпитва главоболие, втрисане, мускулни болки и общо неразположение. Освен това езикът може да има характерен вид, известен като "ягодов език", при който той изглежда червен и неравностен.

Скарлатината може да доведе до усложнения, ако не се лекува. Те могат да включват ревматична треска, която може да засегне сърцето, ставите, кожата и мозъка, или постстрептококов гломерулонефрит, който засяга бъбреците. В тежки случаи възрастните могат да получат по-сериозно състояние, известно като синдром на стрептококов токсичен шок, което може да причини внезапно спадане на кръвното налягане и мултиорганна недостатъчност.

Причини:

Скарлатината се причинява от стрептококови бактерии от група А, които отделят токсини, водещи до характерния обрив и симптоми. Тези бактерии са силно заразни и могат да се разпространяват чрез дихателни капчици от кашлица и кихане или чрез пряк контакт със замърсени повърхности или предмети.

Български лекар каза първите симптоми на скарлатина

Възрастните, които се разболяват от скарлатина, обикновено са изложени на въздействието на човек със стрептококова инфекция на гърлото или скарлатина. Въпреки че заболяването е по-често срещано при децата, възрастните не са имунизирани, особено ако имунната им система е увредена или ако имат близък контакт със заразени лица.

В някои случаи скарлатината при възрастни може да е свързана с други основни заболявания или усложнения. Хронични заболявания като диабет или автоимунни разстройства могат да повишат податливостта. Освен това лошата хигиена или животът в тесни взаимоотношения с други хора може да повиши риска от заразяване.

Профилактика и лечение:

Профилактиката включва преди всичко спазването на добра хигиена, като често миене на ръцете и избягване на близък контакт със заразени лица. Ако някой развие симптоми на скарлатина, от решаващо значение е да му бъде оказана бърза медицинска помощ. Антибиотиците, обикновено пеницилин или амоксицилин, са ефективни за лечение на скарлатина и предотвратяване на усложнения. Ранното лечение може също да помогне за облекчаване на симптомите и намаляване на продължителността на заболяването.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес