Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Синузит: Ефикасни естествени лекове за спокойно дишане

25 септември 2024, 13:03 часа

Острото възпаление на носните пътища е тревожен здравословен проблем, който се появява в резултат на настинка, алергии или бактерии. Синузитът е придружен от различни усложнения като главоболие, хъркане или затруднено дишане. В някои случаи това възпаление може да причини сериозни проблеми като менингит.

Още: Ефективни природни средства за пречистване на белите дробове от секрети

Острият синузит продължава 4 седмици или по-малко, докато хроничният синузит може да продължи 8 седмици или повече. Добрата новина е, че можете да приготвите някои ефективни домашни средства за лечение на този здравословен проблем.

Трябва да избягвате определени храни, които предизвикват симптоми като пържени храни, млечни продукти като кисело мляко, сирене, месо и ароматни подправки. Стойте далеч от шоколад, захар и студени напитки. Храните, богати на витамин А, ви помагат да се предпазите от синузит.

Как да помогнем на тялото да се отърве от синузита

  • Хидратирайте се

Пийте вода, чай или сокове без захар, за да останете хидратирани. Тези течности спомагат за разреждането на секретите и успокояват възпалителните раздразнения. Избягвайте алкохола, кофеина и пушенето.

  • Подправки

Ароматните подправки като лют червен пипер помагат за разграждането и извличането на секретите. Пикантната бяла ряпа може да се смеси с оцет и лимонов сок, за да се създаде отличен еликсир срещу синузит. Можете да държите четвърт чаена лъжичка настъргана бяла ряпа в устата си за няколко минути, за да се възползвате от силния аромат.

  • Парна баня

Използвайте три капки масло от розмарин или борово масло заедно с три капки масло от мента и 2 капки масло от евкалипт в съд с вряща вода. Можете също да използвате три капки масло от розмарин с една капка масло от мащерка и мента във врящата вода. Дръжте главата си над врящата вода, покрийте я с кърпа и вдишвайте парата.

  • Джинджифил и куркума

И двете са богати на противовъзпалителни вещества. Можете да ги използвате в топъл чай, за да изчистите запушените проходи от синузит и ще се почувствате по-добре веднага. Използвайте пресен сок от джинджифил с чаена лъжичка мед и консумирайте два или три пъти на ден.

  • Ябълков оцет

Ябълковият оцет е естествена съставка с много ползи за здравето. Използвайте две или три супени лъжици нефилтриран ябълков оцет, разтворен в чаша вода, за да отпушите дихателните пътища и да разредите секретите. По-смелите могат да консумират по една чаена лъжичка оцет три пъти на ден за по-добри резултати.

  • Супа

Пилешка или зеленчукова супа е много добра алтернатива. Тя е фантастична не само за засищане на стомаха, но и за прочистване на дихателните пътища. Парата от супата е много добър лек срещу синузит.

Още: Есенни вируси и настинки: Преборете ги с помощта на тези витамини

  • Изплакване със сол

Изсипете половин чаена лъжичка сол в половин чаша топла вода. Можете да поставите разтвора в спринцовка (без игла) и да капнете по пет капки във всяка ноздра, като с движение на главата улеснявате преминаването на секрета в другата ноздра. По този начин ще облекчите синузита и ще премахнете бактериите и дразнителите от дихателните пътища.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес