Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Синдром на бялата престилка и високо кръвно налягане: Какво трябва да знаете

01 октомври 2024, 13:25 часа

Много хора изпитват стрес и безпокойство в здравни заведения, като болници или зъболекарски кабинети, което може да доведе до синдром на бялата престилка. Синдромът на бялата престилка е, когато показанията на кръвното налягане са високи в здравно заведение, но са нормални у дома. Това състояние е трудно за оценка и може да доведе до фалшива диагноза високо кръвно налягане (хипертония).

Тази статия обсъжда как да идентифицирате синдрома на бялата престилка и да го управлявате у дома или в здравни заведения.

Вижте още: Кардиолог: Това е най-доброто време за измерване на кръвното ви налягане

Значение на синдрома на бялата престилка

Синдромът на бялата престилка възниква, когато кръвното налягане се повиши в отговор на преглед от лекари- които често носят бели престилки в клинични условия - или самата клинична обстановка. Експертите диагностицират синдрома на бялата престилка, като сравняват резултатите от тестовете за кръвно налягане, които правят в клиниката, с резултатите от показанията, направени у дома. 

При някои хора синдромът на бялата престилка се облекчава с повтарящи се срещи, тъй като комфортът и познаването на лекарят и обстановката нарастват.

Кога е високо кръвното налягане?

Кръвното налягане е силата, която кръвта упражнява върху стените на вашите кръвоносни съдове. Това измерване е разделено на две числа: систолично и диастолично кръвно налягане. 3

Систолното кръвно налягане е натискът върху стените на кръвоносните съдове, когато сърцето бие. Това е най-високото число при измерване на кръвното налягане.

Диастолното кръвно налягане е налягането върху стените на кръвоносните съдове между ударите, когато сърцето е в покой. Това е най-долното число при отчитане на кръвното налягане.

Експертите са установили диапазони за ниско, нормално и високо кръвно налягане: 

Повишеното систолично кръвно налягане е често срещан признак на стареене, така че ако сте на 65 или повече години, медицинският специалист може да приеме кръвно налягане 130/80 за нормално. Обратно, децата и юношите са склонни да имат по-ниско кръвно налягане.

Ако имате високо кръвно налягане в здравно заведение, вашият лекар ще ви препоръча да се върнете за втори тест, за да потвърдите състоянието си. Ако вторият тест също покаже високо кръвно налягане, вашият лекар може да препоръча домашно или „амбулаторно“ наблюдение.

По време на амбулаторно проследяване на кръвното налягане вие ​​носите маншет за кръвно налягане в продължение на 24 часа. През 24-часовия период маншетът автоматично измерва кръвното ви налягане на всеки 15 до 30 минути и записва данните. Вашият лекар преглежда данните, за да идентифицира всякакви тревожни модели.

Въпреки че устройствата за домашно кръвно налягане не заместват тестването в клиниката, те могат да помогнат на експертите да открият разликите в кръвното налягане, които могат да възникнат поради синдрома на бялата престилка. Лекарите търсят значителни разлики между повтарящите се резултати от домашни и клинични тестове, за да потвърдят синдрома на бялата престилка.

Ако специалистите подозират, че имате хронично високо кръвно налягане, те могат да препоръчат наблюдение на кръвното налягане в кабинета и амбулаторно на всеки три до шест месеца. 

Свързани симптоми

Високото кръвно налягане и синдромът на бялата престилка обикновено не причиняват симптоми. Въпреки това, в тежки случаи, симптомите, показателни за двете състояния, включват: 

Промени в зрението, зрителни нарушения

Затруднено говорене или разбиране на речта

Задъхване, плитки вдишвания или други затруднения в дишането

Изтръпване, физическа слабост

Внезапно главоболие

Внезапна болка в корема (областта на корема), гърдите или гърба

Вижте още: Този домашен сок понижава кръвното налягане и пази сърцето

Синдром на бялата престилка: Диагностична дилема

Синдромът на бялата престилка е значително предизвикателство за доставчиците на здравни услуги. Това може да доведе до фалшиви диагнози и състоянието може да носи своите рискове. Освен това някои хора имат маскирана хипертония, „обратен“ синдром на бялата престилка, при който кръвното налягане се понижава до здравословни нива, когато са в клинични условия, което също представлява предизвикателство.

Колко често срещан е синдромът на бялата престилка?

Въпреки че точните цифри не са известни, проучванията показват, че синдромът на бялата престилка е относително често срещан. Изследователите откриха, че до 30% от тези с високо кръвно налягане в клинични условия са имали нормални резултати у дома.

Подвеждащите показания, дължащи се на синдрома на бялата престилка, могат да доведат до фалшиви или забавени диагнози на високо кръвно налягане. 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес