Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Симптоми на инфаркт - кардиолог разкри с какво се различават при мъжете и жените

23 януари 2024, 11:25 часа

Симтомите на инфаркт при мъжете и жените често са различни. Руският кардиолог д-р Александър Глебов отбелязва, че женските инфаркти се пропускат много по-често от мъжките. Лекарят обясни лошата диагноза с факта, че клиничната картина на сърдечния удар при жените в много случаи е замъглена и няма признаци, характерни за това състояние. При мъжете инфарктите обикновено протичат с класически симптоми.

Симптоми на инфаркт при мъжете и жените 

Първите признаци на сърдечен удар при мъжете включват: силна болка в сърцето, студена пот, бледа кожа, затруднено дишане.

Тих инфаркт - симптомите, които всеки трябва да знае

Лекарят добавя, че неясните оплаквания при жените също могат да показват сърдечни проблеми, ако са във възрастта на менопаузата.

За много жени менопаузата настъпва около 50-годишна възраст. През този период от живота нивата на естроген спадат. Естрогенът играе роля в поддържането на добро здраве на сърцето, така че естествено след 50-годишна възраст жените са изложени на по-голям риск от сърдечен удар. Ето защо, след тази възраст профулактиката на сърдечно-съдови заболявания става още по-важна.

Някои допълнителни симптоми, които могат да се появят при жени над 50 години са:

  • Силна болка в гърдите.
  • Болки в крайниците, гърба, врата, челюстта или корема.
  • Изпотяване.
  • Учестен или неправилен сърдечен ритъм.

Болката в гърдите, един от основните симптоми при мъжете, е сред най-рядко срещаните симптоми при жените.

Симптомите на сърдечен удар при мъжете включват следното:

  • Болка в гърдите, сякаш нещо много тежко лежи върху тях.
  • Учестен или неправилен сърдечен ритъм.
  • Изключителна нервност или страх.
  • Замаяност.
  • Усещане, че оставате без дъх.
  • Болка в горната част на тялото.
  • Стомашна болка или разстроен стомах.

"Изпитването на един от тези симптоми не означава непременно, че сте на път да получите сърдечен удар. Всеки сърдечен удар е различен. Но ако усетите, че нещо не е наред, вземете мерки", препоръчва кардиологът.

Лекарят обаче уточни, че при мъжете невинаги се срещат само „класически“ симптоми, а при жените – само нетипични. По принцип в прединфарктно състояние се появяват симптоми, които могат да се тълкуват като следствие от умора и недоспиване, стрес и реакции към климатичните промени. Например, хората се оплакват от студена пот, умора, гадене и повръщане, лек световъртеж.

Кардиологът подчертава, че мъжете и жените трябва да се ангажират с профилактиката на сърдечните заболявания и да предотвратяват появата на техните фактори. Те включват затлъстяване, мазнини в корема, повишени нива на холестерол и захар.

Учени: Закуската по това време предпазва от инфаркт

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес