Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При какъв лекар трябва да отидете, ако имате болки в гърба?

25 юни 2024, 11:36 часа
Реклама

Тази тема е актуална за много хора, особено за тези, които водят заседнал начин на живот. Най-често болката се появява в лумбалната или шийната област и отшумява след добра почивка. Тя обаче може да бъде и симптом на сериозно заболяване.

Към кого да се обърнете, ако ви боли гърбът: установяване на причината

Независимо от интензивността на болковите усещания е необходимо незабавно да отидете в медицинско заведение. Само специалист може да постави точна диагноза и да предпише подходящо лечение. Самостоятелният прием на лекарства може да доведе до влошаване на благосъстоянието и задълбочаване на заболяването.

Най-често срещаните причини за болки в гърба са:

- сколиоза, дискова херния, остеохондроза и други проблеми с гръбначния стълб;

- възпалителни процеси;

- заболявания на белите дробове, бъбреците, сърцето и други вътрешни органи.

Не се опитвайте сами да откриете причината за заболяването. В медицинския център ще ви кажат при кого да се обърнете, ако ви боли гърбът.

Събуждане с болки в гърба - ето какво да направим

Болки в гърба: при какъв лекар да отидете?

При болезнени усещания в гърба ще ви помогне един от следните специалисти.

- Вертебролог - лекар, който е специализиран в областта на заболяванията на гръбначния стълб. За диагностициране на заболяването се използват ултразвук, рентген, ядрено-магнитен резонанс или компютърна томография. Благодарение на специалните си умения лекарят знае как точно да лекува определени заболявания. За възстановяване, в допълнение към лекарствата, се предписват терапевтични упражнения и други процедури.

- Невролог - този лекар, въпреки че няма специалност, ще помогне да се определи причината за заболяването. Освен това е по-лесно да стигнете до невролог, отколкото да си запишете час при вертебролог.

- Нефролог и уролог - с тях трябва да се консултирате, ако са изключени гръбначни патологии, но има съмнение за бъбречно заболяване.

- Терапевтът ще помогне да се установи първоначалната причина, ако тя не е ясно изразена, и ще изпрати при подходящия специалист.

Преди да решите при кой лекар да отидете, ако ви боли гърбът, не забравяйте дали болката не е следствие от резки движения или прекомерна физическа активност.

На какво се дължи внезапната болка в долната част на гърба?

Дори ако болезнените усещания не създават проблеми, е необходимо незабавно да се обърнете към медицинско заведение за консултация. Незначителната болка може да означава развитие на патология, която може да бъде лекувана в начален етап. Специалистът ще ви помогне да се върнете към нормалната си жизнена дейност.

Общоприето е мнението, че загряващите колани и мехлеми лекуват. В някои случаи с тяхна помощ наистина е възможно да се отървете от неприятните усещания. Те подобряват притока на кръв, като по този начин облекчават мускулния спазъм, който причинява болка (в този случай тя е локализирана, при натискане на определени точки се увеличава рязко, а ако мускулът е правилно омесен, намалява).

Загряващите мехлеми и колани обаче не лекуват, а само премахват симптомите. Непрекъснати болки в гърба - трябва да потърсите причината. Тя може да е прекомерно физическо натоварване, неудобна поза по време на работа, хипотермия, заболявания на гръбначния стълб, травми и дори стрес.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес