Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При какви заболявания не трябва да се яде хляб?

18 октомври 2024, 18:04 часа

При възпалителни заболявания на храносмилателните органи, например при обостряне на язва на стомаха и дванадесетопръстника, от диетата се изключват всички видове хляб, с изключение на белия хляб от първокласно брашно, който може да се консумира и сух. Други разновидности могат да влошат хода на заболяването. Това споделя диетологът д-р Юлия Чехонина.

Заболяванията, при които не трябва да се яде хляб

„Например, ръженият хляб може да бъде вреден, ако стомахът има висока киселинност. Има мнение, че честата употреба на този продукт може да доведе до обостряне на гастрит. Черният хляб обаче е безопасен за здрав човек. При заболявания на стомашно-чревния тракт черният хляб се изключва от диетата по време на лечение и диетична терапия. Веднага след като настъпи ремисия, може постепенно да се въведе в малки количества”, казва диетологът.

Ендокринолог: Всеко ден може да ядете хляб в това количество, не вреди на здравето

"Но хлябът няма нищо общо с развитието на сърдечно-съдови заболявания, диабет или затлъстяване. Много хора вярват, че яденето на големи количества хляб, особено бял хляб, може да бъде нездравословно и да увеличи риска от затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания. Но пряка връзка между тези явления и хляба няма. Затлъстяването се развива поради повишената калоричност на храната и най-често до него води не самият хляб, а това, с което ядем хляба: масло, сирене или шунка", казва Чехонина.

Пресният бял хляб съдържа следните жизненоважни за човешкия организъм вещества:

  • протеин - ценен строителен материал за клетките, съдържа много незаменими аминокиселини, включително такива важни като метионин и лизин;
  • ниацин или витамин РР - необходими за нормалното функциониране на сърцето, мозъка и кръвоносните съдове;
  • тиамин или витамин В1 - необходимо за нормализиране на функционирането на нервната система, борба с депресията или раздразнителността;
  • рибофлавин или витамин В2 - той поддържа гладкост, еластичност и младост на кожата;
  • калций и фосфор - осигуряват здрави кости, зъби и нокти;
  • желязо - регулира нивото на хемоглобина в кръвта, който транспортира кислород в тялото, на необходимото ниво;
  • въглехидрати - осигуряват на тялото енергия и дава усещане за ситост за дълго време.

Как да ядем хляб с ползи за здравето?

"Не се препоръчва да се яде горещ, прясно изпечен хляб, особено за хора със стомашно-чревни разстройства. Храненето трябва да е балансирано! Ако сте склонни към наднормено тегло, достатъчно е да ядете 100 гр на ден; 150 гр хляб са около три филийки и ако няма проблеми с наднорменото тегло - 5 филийки", казв специалистът.

"Яжте закупен хляб в рамките на 24 - 36 часа, за този период от приготвянето му се запазват всички ценни вещества. Съхранявайте го в кутия за хляб, а не в хладилник. Не забравяйте, че специално изсушеният хляб се усвоява по-лесно от тялото, а продуктите от пълнозърнесто брашно съдържат повече полезни фибри и много по-малко „вредни“ калории", съветва още експертът. 

Може ли да се яде хляб на вечеря?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес