Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преди или след хранене: Кога да пием рибено масло и други витамини

02 септември 2024, 15:45 часа

Според експертите ефективността на витамините и минералите в хранителните добавки зависи от няколко прости стратегии. В тази статия ще научите повече за правилните начини за приемане на рибено масло и други добавки, така че те да разгърнат напълно своите качества в организма.

Още: Лекар: Ето как бързо да подобрите здравето на сърцето си

Рибено масло

Рибеното масло обикновено може да се приема по всяко време на деня. Лекарите обаче съветват да го пиете след хранене или по време на хранене. Приемането на тази добавка на празен стомах може да предизвика гадене. Също така мастните витамини, като рибеното масло, се усвояват по-лесно от организма, ако са придружени от храна.

Витамините трябва да се приемат с храна

Добавките, с изключение на желязото, винаги трябва да се приемат по време на хранене, защото те стимулират определени процеси в стомаха, които позволяват максимално усвояване на витамините и минералите от храната.

Добавките с желязо трябва да се приемат сутрин на празен стомах за по-добро усвояване.

Подходящо време за прием на витамини и минерали

Всички витамини от група В трябва да се приемат сутрин, защото осигуряват много енергия. Това се отнася и за много други витамини, но в случая с магнезия той трябва да се приема вечер преди лягане.

Внимавайте и другите лекарства

Има случаи, когато витамините и минералите взаимодействат лошо с някои лекарства. Например калцият може да попречи на усвояването на лекарствата за щитовидната жлеза, затова винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Водоразтворими и мастноразтворими витамини

Преди да приемате хранителни добавки, не забравяйте да правите разлика между водоразтворими и мастноразтворими витамини.

Витамините A, D, E и K се разтварят в мазнини и ако се натрупат в организма за дълго време, могат да бъдат вредни. Тези витамини трябва да се приемат сутрин, ако пиете мляко, кисело мляко или ядете авокадо.

Витамините от група В и витамин С се разтварят във вода и излизат чрез урината, така че рискът от натрупването им е почти нулев.

Подходящ вид на витамините

Ако витаминът се приема под формата на капсули, за организма е по-трудно да го усвои и абсорбира. Ето защо някои хранителни добавки е най-добре да се приемат в течна форма.

Витамини, които могат да се комбинират

  • Витамините D, K и калций могат да се комбинират и да се приемат заедно.
  • Желязото се комбинира доста добре с витамин С, защото последният помага за максималното усвояване на желязото.
  • Калцият не трябва да се приема едновременно с желязото, защото пречи на неговата функция.

Затова желязото трябва да се приема сутрин, а калцият - следобед.

Човек трябва да внимава и с витамин С, който се отделя от урината и да се увери, че получава достатъчно количество от него.

Консултация с лекар и кръвни изследвания

Най-добрият начин за определяне на нуждите на организма от хранителни добавки е да се направи кръвен тест. По този начин ще имате съвсем ясна представа какви добавки трябва да приемате.

Къде да съхраняваме витамините и минералите

Пробиотиците трябва да се съхраняват в хладилник. Рибеното масло трябва да се съхранява на хладно и тъмно място, защото в противен случай таблетките няма да бъдат ефективни.

Какво да кажем за кафето

Още: Здравословни проблеми, причинени от дефицит на витамин B12

Не на последно място, трябва да внимавате с приема на кафе. То влияе на начина, по който се усвояват витамините и минералите, и насърчава уринирането, а чрез него и извеждането на добавките от организма.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес