Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пречистване на тялото със сода - лекар разкри колко дни и как се прави

11 ноември 2023, 16:52 часа

Когато се разтвори, содата прави водната среда леко алкална. Този разтвор неутрализира киселините, алкализирайки тялото. Възстановявайки нивото на рН в тялото, се подобряват неговите функции, пречистват се кръвоносните съдове, кръвта, лимфата и се неутрализират токсините, според руския диетолог д-р Е. Воробова.

Реклама

Пречистване със сода

Eкспертът споделя какво включва най-разпространеният метод на руския професор Неумивакин - пречистването с тази съставка трябва да се осъществява по специална схема. Цялата седмица преди и след процедурата трябва да се придържате към растителна диета. От менюто се изключват месни, пушени, пържени и солени ястия. Самото почистване продължава 6 дни:

  • 1-ви ден: пийте ⅟₄ ч.л. от съставката 3 пъти на ден, гаси се в 200 ml вряща вода;
  • 2-ри ден: изпийте ⅟₂ ч. л. прахообразната съставка, като предварително я разредите с 200 ml вряла вода;
  • 4-та, 5-та и 6-та: сутрин се разреждат 1 супена лъжица прах в 1,5 литра гореща вода и се пие през целия ден, като се редуват със зеленчукови бульони и ябълков сок; втората половина на 6-ия ден: смесете 200 мл лимонов сок с 200 мл зехтин и пийте на малки глътки през 15 минути.

Смесете сода и лимонена киселина - рецептата, която всяка домакиня трябва да знае

За профилактика можете да пиете топъл разтвор на сода сутрин, на празен стомах, в продължение на 1-2 седмици, като постепенно увеличавате дозата. Максималното количество прах не трябва да надвишава 0,5 ч.л. на 200 мл течност на ден.

Можете също така да почистите тялото отвън, като правите содени бани 1-2 пъти седмично: 100 гр от прахообразното вещество и 50 g морска сол се разтварят във ваната. Тази процедура ще помогне за прочистване на лимфната система, подобряване на метаболитните процеси , ускоряване на загубата на тегло, подобряване на кръвообращението и състоянието на кожата.

Злоупотребата с натриев бикарбонат е изпълнена с изместване на киселинно-алкалния баланс към алкализиране и появата на алкалоза, т.е. алкализиране на тялото. Освен това червата свикват с външни влияния на околната среда и постепенно престават да я регулират. Тялото също има специална система, която поддържа постоянството на вътрешната среда - системата за хомеостаза. При продължителна употреба на коментираната съставка и алкализиране, това ще доведе до изместване на рН към киселинната страна с помощта на механизми за компенсация. Излишъкът от сода също може да причини измиване на чревната микрофлора. Ето защо, преди да прибегнете до алкализиране, трябва да се консултирате с лекар, за да сте сигурни, че процедурата е необходима и че няма възможни рискове за здравето. Това важи особено за хора с бъбречни заболявания, отоци, чревни заболявания, язва на стомаха или дванадесетопръстника.

Още: Дори опитните домакини не знаят как е правилно да се гаси сода

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес