Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Постоянно сте отпаднали и замаяни? Може би страдате от това

03 юни 2024, 15:00 часа

Анемията е проблем, свързан с липсата на достатъчно здрави червени кръвни клетки или хемоглобин, за да пренасят кислород до тъканите на тялото. Хемоглобинът е протеин, открит в червените кръвни клетки, който пренася кислород от белите дробове до всички останали органи в тялото. Наличието на анемия може да причини умора, слабост и задух.

Има много форми на анемия. Анемията може да бъде краткосрочна или дългосрочна. Тя може да варира от лека до тежка. Може да бъде предупредителен знак за сериозно заболяване.

Лечението на анемия може да включва приемане на добавки или медицински процедури. Храненето на здравословна диета може да предотврати някои форми на анемия.

Видове

Апластична анемия

Желязодефицитна анемия

Сърповидно-клетъчна анемия

Таласемия

Витаминодефицитна анемия

Симптоми

Симптомите на анемията зависят от причината и колко тежка е тя. Анемията може да бъде толкова лека, че в началото да не предизвиква симптоми. Но симптомите обикновено се появяват след това и се влошават с влошаването на анемията.

Ако друга болест причини анемията, болестта може да маскира симптомите на анемията.

Вижте още: Баба Ванга лекувала тази тежка болест с ябълка със забити пирони

Възможните симптоми на анемия включват:

  • Умора
  • Слабост
  • Недостиг на въздух
  • Бледа или жълтеникава кожа, която може да е по-очевидна на бяла кожа, отколкото на черна или кафява кожа
  • Неправилен сърдечен ритъм
  • Замаяност или замаяност
  • Болка в гърдите
  • Студени ръце и крака
  • Главоболие

Кога да посетите лекар

Уговорете си среща с вашия лекар, ако сте уморени или се задъхвате и не знаете защо.

Ниските нива на протеина в червените кръвни клетки, които пренасят кислород, наречен хемоглобин, са основният признак на анемия. Някои хора разбират, че имат нисък хемоглобин, когато даряват кръв. Ако ви кажат, че не можете да дарявате поради нисък хемоглобин, запишете си час при лекар.

Причини

Анемията възниква, когато в кръвта няма достатъчно хемоглобин или червени кръвни клетки.

Това може да се случи, ако:

  • Тялото не произвежда достатъчно хемоглобин или червени кръвни клетки.
  • Кървенето причинява загуба на червени кръвни клетки и хемоглобин по-бързо, отколкото те могат да бъдат заменени.
  • Тялото унищожава червените кръвни клетки и хемоглобина, който е в тях.

Какво правят червените кръвни клетки

Тялото произвежда три вида кръвни клетки. Белите кръвни клетки се борят с инфекцията, тромбоцитите помагат за съсирването на кръвта, а червените кръвни клетки пренасят кислород в тялото.

Червените кръвни клетки имат богат на желязо протеин, който придава червения цвят на кръвта, наречен хемоглобин. Хемоглобинът позволява на червените кръвни клетки да пренасят кислород от белите дробове до всички части на тялото. И позволява на червените кръвни клетки да пренасят въглероден диоксид от други части на тялото до белите дробове, за да бъдат издишани.

Гъбестата материя в много от големите кости, наречена костен мозък, произвежда червени кръвни клетки и хемоглобин. За да ги направи, тялото се нуждае от желязо, витамин B-12, фолат и други хранителни вещества от храните.

Причини за анемия

Различните видове анемия имат различни причини. Те включват:

Желязодефицитна анемия

Твърде малкото желязо в организма причинява този най-често срещан тип анемия. Костният мозък се нуждае от желязо, за да произвежда хемоглобин. Без достатъчно желязо тялото не може да произвежда достатъчно хемоглобин за червените кръвни клетки.

Бременните жени могат да получат този тип анемия, ако не приемат добавки с желязо. Загубата на кръв също може да го причини. Загубата на кръв може да е от обилно менструално кървене, язва, рак или редовна употреба на някои болкоуспокояващи, особено аспирин.

Вижте още: Неподозирани симптоми, които показват дефицит на желязо в тялото ви

Витаминодефицитна анемия

Освен желязо, тялото се нуждае от фолат и витамин B-12, за да произвежда достатъчно здрави червени кръвни клетки. Диета, която не съдържа достатъчно от тези и други ключови хранителни вещества, може да доведе до това, че тялото не произвежда достатъчно червени кръвни клетки. Освен това някои хора не могат да абсорбират витамин B-12. Това може да доведе до анемия с недостиг на витамини, наричана още пернициозна анемия.

Анемия на възпаление

Заболявания, които причиняват продължаващо възпаление, могат да попречат на тялото да произвежда достатъчно червени кръвни клетки. Примери за това са рак, ХИВ/СПИН, ревматоиден артрит, бъбречно заболяване и болест на Крон.

Апластична анемия

Тази рядка, животозастрашаваща анемия възниква, когато тялото не произвежда достатъчно нови кръвни клетки. Причините за апластична анемия включват инфекции, определени лекарства, автоимунни заболявания и контакт с токсични химикали.

Анемии, свързани със заболяване на костния мозък

Болести като левкемия и миелофиброза могат да повлияят на това как костният мозък прави кръв. Ефектите от тези видове заболявания варират от леки до животозастрашаващи.

Хемолитични анемии

Тази група анемии се дължи на това, че червените кръвни клетки се разрушават по-бързо, отколкото костният мозък може да ги замени. Някои кръвни заболявания увеличават скоростта на разрушаване на червените кръвни клетки. Някои видове хемолитична анемия могат да се предават наследствено.

Сърповидно-клетъчна анемия

Това наследствено и понякога сериозно състояние е вид хемолитична анемия. Необичаен хемоглобин принуждава червените кръвни клетки да придобият необичайна форма на полумесец, наречена сърп. Тези неправилни кръвни клетки умират твърде рано. Това причинява постоянен недостиг на червени кръвни клетки.

Рискови фактори

Тези фактори могат да увеличат риска от анемия:

  • Диета, която не съдържа достатъчно определени витамини и минерали. Липсата на достатъчно желязо, витамин B-12 и фолат увеличава риска от анемия.
  • Проблеми с тънките черва. Състоянието, което засяга начина, по който тънките черва приемат хранителни вещества, увеличава риска от анемия. Примери за това са болестта на Crohn и целиакия.
  • Менструални периоди. Като цяло наличието на обилна менструация може да създаде риск от анемия. Наличието на менструация води до загуба на червени кръвни клетки.
  • Бременност Бременните хора, които не приемат мултивитамини с фолиева киселина и желязо, са изложени на повишен риск от анемия.
  • Продължаващи, наречени хронични състояния. Наличието на рак, бъбречна недостатъчност, диабет или друго хронично заболяване увеличава риска от анемия на хронично заболяване. Тези състояния могат да доведат до твърде малко червени кръвни клетки.
  • Бавната, хронична загуба на кръв от язва или друг източник в тялото може да изразходва запасите от желязо в организма, което води до желязодефицитна анемия.
  • Семейна история. Наличието на член на семейството с вид анемия, предавана през семействата, наречена наследствена, може да увеличи риска от наследствени анемии, като сърповидно-клетъчна анемия.
  • Други фактори. Анамнеза за определени инфекции, кръвни заболявания и автоимунни състояния повишава риска от анемия. Пиенето на твърде много алкохол, присъствието около токсични химикали и приемането на някои лекарства може да повлияе на производството на червени кръвни клетки и да доведе до анемия.
  • Възраст. Хората на възраст над 65 години са изложени на повишен риск от анемия.
Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес