Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поставете ТОВА до леглото си вечер - ще си благодарите на сутринта

26 юни 2024, 09:10 часа

Макар навън вече да е лято, много хора страдат от хрема и запушен нос, които са още по-мъчителни, когато температурите навън са високи. Обикновено само една преграда в носа е запушена, а през другата можем да дишаме свободно. Как да се справим ефективно със запушения нос у дома?

Запушването на носа значително затруднява свободното дишане и има много причини - алергии, изкривена преграда или инфекция на горните дихателни пътища. В такъв случай е проблем и отстраняването на остатъчния секрет от носа. Ако само една ноздра е по-запушена, говорим за цикличност на носа - процес, при който ноздрите се редуват да всмукват повече въздух.

Носът изпраща повече кръв към едната ноздра, затопляйки въздуха, който преминава там, но също така причинява подуване на носната преграда от едната страна. По този начин се опитва да направи дишането по-ефективно.

Още: Как да си отпушим носа лесно и без капки?

Сложете това до леглото и носът ви ще се отпуши още на сутринта

Когато сме болни, носът ни се запушва и затруднява дишането. Често само една от ноздрите работи по-малко ефективно. Не забравяйте обаче, че от време на време носът сменя страните, през които дишаме. Известен начин за "отпушване" на носа е инхалацията с физиологичен разтвор.

Ако нямаме уреди за инхалация, можем да опитаме с изпитани домашни средства за запушен нос. Един от тях изисква лук.

Още: Забравете за запушения нос – трябва ви само малко сода бикарбонат

Нарежете лука на парчета или филийки, след което го сложете в купа и го поставете на нивото на главата, тоест на нощното шкафче. След цяла нощ вдишване миризмата на лук, носът ви вече няма да създава проблеми.

Чесънът ще работи по подобен начин. Най-добре е обелените скилидки да се счукват в хаванче и да се поставят в марля. Затворете внимателно тъканта и я увийте с конец. Можете да поставите чесън на гърдите си, близо до носа си и редовно да вдишвате интензивния му аромат. Облекчението ще се усети след няколко часа.

План Б – Масло с канела, лимонов сок и евкалиптово масло

Ако не ви харесва миризмата на чесън и лук, можете да използвате друга доста популярна бабина рецепта. Лекарството има смъртоносен ефект върху бактерии, вируси и акари. Перфектен е за инхалация. Просто го разтрийте върху ръцете си и вдишайте аромата му. За да си го направите у дома, смесете: канела, лимонов сок, евкалиптово масло, карамфил, смирна и розмарин. Всяка от тези съставки трябва да е в течна форма. След като ги разбъркате добре, можете да нанесете няколко капки върху кожата.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес