Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Помага ли чаят от джинджифил за отслабване?

12 октомври 2024, 09:40 часа

Чаят от джинджифил може да насърчи загубата на тегло чрез няколко механизма, съобщава изданието The Health Site. 

Чай от джинджифил - как помага за отслабване 

Първо, напитката ускорява метаболизма, което помага за по-ефективното изгаряне на калории. Активните компоненти на лечебния корен, като гингерол и шогаол, стимулират метаболитните процеси в организма. Това от своя страна води до увеличаване на термогенезата, процесът на производство на топлина в тялото, който помага за изгарянето на мазнините.

Второ, коренът и приготвения от него чай насърчава усещането за ситост, което помага за контролиране на апетита и намаляване на количеството консумирани калории. Пиенето на чай от джинджифил преди хранене намалява желанието за лека закуска между храненията.

Този чай от джинджифил разтваря камъни в бъбреците  пречиства черния дроб 

Трето, напитката спомага за стабилизиране на нивата на кръвната захар, което предотвратява внезапните скокове на инсулина и намалява желанието за сладко.

И накрая, джинджифилът помага за подобряване на храносмилането. Това помага на тялото да абсорбира хранителните вещества по-ефективно и да елиминира токсините.

Физическа активност и балансирана диета са залог за здраво и стройно тяло, съобщава изданието и допълва, че чаят от джинджифил е само спомагателно средство за отслабване. 

Други ползи на чая от джинджифил

Многобройните полезни свойства на чая от джинджифил го правят популярна и ценна напитка по целия свят. Ето основните ползи за здравето от чая от джинджифил:

  • Подобрява храносмилането. Джинджифилът стимулира храносмилането, помага за облекчаване на чувството за тежест в стомаха и ускорява изпразването му, а също така предотвратява подуването.
  • Облекчава гаденето. Добавянето на джинджифил (1-2 грама) може да помогне в борбата с морската болест, както и с гаденето.
  • Има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Подправката съдържа противовъзпалителни и мощни антиоксидантни съединения като гингероли, зингерон, шогаол и зингиберен, които намаляват възпалението, борят се с оксидативния стрес и насърчават здравето.
  • Укрепва имунната система. Благодарение на своите антибактериални, антивирусни и антиоксидантни свойства, джинджифилът действа като надежден щит срещу болести, като помага за защита на тялото от различни инфекции. И чай от джинджифил при настинки е един от ефективните методи за справяне с това заболяване.
  • Облекчава болката. Според някои проучвания джинджифилът в чая може да помогне за намаляване на мускулните болки и дискомфорта след интензивни тренировки поради своите противовъзпалителни и спазмолитични свойства. Може също така да облекчи менструалните болки.
  • Подобрява микроциркулацията на кръвта. Този чай съдържа компоненти, които могат да стимулират притока на кръв, което води до по-ефективно снабдяване на клетките на тялото с кислород и хранителни вещества.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес