Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По колко преработено месо може да ядете на ден без вреда на здравето?

12 септември 2024, 10:56 часа

Колко преработено месо можете да ядете, без да навредите на тялото -  окончателният отговор на този въпрос дава изданието GoodFood, позовавайки се на експерти.

Какво показват изследванията за преработените меса и рака?

През 2015 г. Международната агенция за изследване на рака, независима агенция на Световната здравна организация (СЗО), съобщи, че преработеното месо е канцерогенно за хората. СЗО определя преработеното месо като продукти, които са били осолени, сушени, ферментирали или пушени за подобряване на вкуса или по-добро съхранение. Това включва храни като бекон, салам, хот-дог, шунка и говеждо месо.

Кое е най-вредното месо за хората над 60 години? 

Установено е, че консумацията на 50 гр преработено месо на ден увеличава риска от развитие на рак на червата с 18% през целия ви живот. Тази статистика се увеличава с количеството изядено преработено месо.

Изданието допълва, че според скорошни изследвания, хората, които ядат около 76 гр червено и преработено месо на ден, имат повишен риск от развитие на рак на червата в сравнение с тези, които ядат само около 21 гр на ден.

Скорошно проучване на близо 29 000 участници в продължение на седем години установи, че по-високата консумация на червено и преработено месо е свързана с по-висок риск от колоректален рак, но има малко доказателства, че консумацията на месо е свързана с риска от други видове рак. Настоящите насоки на NHS предлагат ограничаване на приема на червено и преработено месо до 70 гр на ден.

Какво представляват нитратите и как действат?

Нитратите са съединения, които се срещат естествено в човешкото тяло и производителите могат да ги добавят към някои храни, за да подобрят външния вид, цвета и текстурата на храните, особено бекон и други преработени меса. Понякога се добавят и нитрати от съображения за безопасност на храните, тъй като предпазват от микроби като ботулизъм. 

Нитратите се съдържат естествено в някои храни, като зелени листни зеленчуци, копър и репички. Самите нитрати не са вредни, особено когато се консумират в малки количества, стига да не се превърнат в съединения, наречени нитрозамин. Това се случва, когато храни като бекон се готвят при високи температури - нитратите се комбинират с аминокиселините в свинския протеин, за да образуват нитрозамини, известен канцероген, който причинява рак. 

Настоящите съвети на NHS препоръчват, че ако ядете повече от 90 гр (сготвено тегло) червено и преработено месо на ден, трябва да намалите до 70 гр на ден. Това е еквивалентът на две до три филийки бекон.

Предвид най-новите доказателства, най-добре е да намалите консумацията на всички преработени меса до веднъж на две седмици. Затова сведете приема на бекон до минимум - най-добре е да го ядете не повече от веднъж на всеки две седмици.

Учени: Това е най-полезното червено месо за хората над 50 години

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес