Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По колко плодове и зеленчуци трябва да ядете на ден за забавяне на стареенето

06 април 2024, 09:36 часа

Руският гастроентеролог д-р Светлана Ермакова назова точното количество плодове и зеленчуци, от които човек се нуждае на ден, за да забави стареенето и да намали риска от рак.

По колко плодове и зеленчуци на ден забавят стареенето 

Според лекаря 400 грама зеленчуци и плодове са напълно достатъчни. Тези богати на фибри храни намаляват риска от инфекции и възпаления. Благодарение на антиоксидантите, които съдържат, стареенето се забавя, а също така се оказва благоприятен ефект върху кръвотворната система.

Лекар: Яжте плодовете така, ако искате да отслабнете

Лекарят също така отбелязва, че е по-добре да изберете възможно най-ярките и цветни зеленчуци и плодове - това означава, че те имат повече антиоксиданти в сравнение с други.

Гастроентерологът д-р Ермакова съветва да се избират сезонни зеленчуци и плодове, тъй като те по-рядко се третират с химикали, за да запазят свежестта при транспортиране. Освен това те обикновено са по-свежи, по-вкусни и по-богати на хранителни вещества.

Зеленчуците и плодовете са вкусни, питателни, полезни за здравето и са източник на лесноусвоими въглехидрати, диетични фибри, витамини и минерали. Те са богати на калций, магнезий, желязо, цинк и витамини А, С, Е, К и В.

Зеленчуците и плодовете са основните доставчици на диетични фибри, които играят важна роля за функционирането на стомашно-чревния тракт, нормализирането на метаболизма на мазнините и отстраняването на холестерола от тялото. Диетичните фибри не се усвояват или абсорбират в стомашно-чревния тракт, а се преработват от полезната чревна микрофлора.

Освен витамини и минерали, здравословните плодове и зеленчуци съдържат и фитонутриенти, които служат за защита на организма от вредните влияния на околната среда. Фитонутриентите варират в широки граници и се намират в различни плодове, зеленчуци и горски плодове, така че е важно да ядете разнообразни храни на растителна основа всеки ден, за да получите пълната гама от хранителни вещества.

Консумирането на зеленчуци и плодове в достатъчни (и дори по-високи от препоръчителните) количества носи много ползи:

  • насърчава растежа и развитието на децата;
  • увеличава продължителността на живота;
  • насърчава психичното здраве;
  • осигурява здравето на сърцето;
  • намалява риска от рак;
  • намалява риска от затлъстяване
  • намалява риска от диабет;
  • подобрява здравето на червата;
  • подобрява имунитета.

"Но тъй като зеленчуците и плодовете са различни по съдържание на различни хранителни вещества, препоръчително е да създадете седмично меню по такъв начин, че разнообразие от растителни продукти, което да присъства в режима ви всеки ден. Освен това полезни са не само пресните зеленчуци и плодове, но и замразените, които запазват уникалните си свойства", казва специалистът.

Яденето на 400 гр пресни зеленчуци и плодове дневно намалява риска от развитие на незаразни заболявания (сърдечни заболявания, диабет, рак) и помага на тялото да получи достатъчно фибри.

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат всеки ден

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес