По колко ябълки трябва да се ядат на ден за сваляне на холестерола?

21643
По колко ябълки трябва да се ядат на ден за сваляне на холестерола?
Снимка: iStock

Диетологът Ели Брехер препоръчва да се ядат две ябълки на ден, за да се намали холестерола и да се подобри здравето на сърцето. Това съобщава Daily Mirror.

По колко ябълки свалят холестерола?

Д-р Брехер отбелязва, че пектинът в ябълките помага за контролиране на нивата на холестерола. Най-високата концентрация на това вещество се намира в кората и сърцевината на ябълката.

Полейте ябълките с това в края на юни и плодовете ще станат по-едри от всякога

Освен това диетологът подчерта, че ябълките помагат за понижаване на кръвното налягане, укрепват сърдечно-съдовата система и помагат за предотвратяване на инсулти. Това се случва благодарение на съдържащите се в плодовете полифеноли.

Друго съществено предимство на ябълките е техният богат витаминен състав. Като ядете една ябълка, можете да получите около десет процента от дневната си нужда от витамин С, както и витамини К и Е. 

„Намаляването на нивата на холестерола в кръвта е важен аспект за поддържане на здраво сърце и кръвоносни съдове. Освен ябълките, има много други храни, които помагат за контролиране и намаляване на нивата на холестерола“, казва специалистът.

10 храни за понижаване на холестерола

Овесената каша съдържа разтворими фибри, които помагат за намаляване на абсорбцията на холестерол в кръвта. Други пълнозърнести храни, като ечемик и кафяв ориз, имат подобен ефект.

Бадемите, орехите, лешниците и другите ядки са богати на здравословни мазнини и фитостероли, които помагат за понижаване на холестерола. Яденето на малки количества ядки всеки ден може да подобри липидния ви профил в кръвта. 

Мазните риби като сьомга, скумрия и сардини са богати на омега-3 мастни киселини, които помагат за понижаване на нивата на триглицеридите и подобряват цялостния липиден профил. 

Авокадото съдържа мононенаситени мазнини, които помагат за понижаване на „лошия“ (LDL) холестерол и повишаване на „добрия“ (HDL) холестерол.

Леща, боб, грах и други бобови растения са богати на разтворими фибри и растителни протеини, които помагат за понижаване на нивата на холестерола в кръвта.

Зехтинът съдържа мононенаситени мазнини и антиоксиданти, които помагат за понижаване на нивата на LDL холестерол и подобряват цялостното сърдечно-съдово здраве.

Плодове като цитруси, горски плодове, круши, както и зеленчуци като броколи, моркови и спанак са с високо съдържание на фибри, антиоксиданти и фитонутриенти, които помагат за понижаване на холестерола.

Чесънът съдържа алицин и други съединения, които помагат за понижаване на холестерола и укрепване на сърдечно-съдовата система. 

Зеленият чай е богат на антиоксиданти като катехини, които помагат за понижаване на холестерола и подобряват цялостното здраве на сърцето.

Редовното включване на тези храни във вашата диета може значително да помогне за поддържането на нормални нива на холестерол и да подобри цялостното ви здраве.

10 причини да ядете ябълки всеки ден

Важно: Информацията е предоставена за справка. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Това е най-вредният продукт за панкреаса

Полезно ли е да се ядат яйца в жегата?

Лекар: Това е най-добрата закуска за сърцето и холестерола

Това са най-вредните навици за черния дроб през лятото

5 храни, които трябва да ядете след 50 години

Този летен зеленчук е най-добър за кожата и червата

Как пъпешът влияе на холестерола?

Най-добрият зеленчук за дълголетие - яжте го 3 пъти седмично

Кайсии - за какво са полезни

Победи кръвното ОТ РАЗ и му кажи довиждане - полезни ТРИКОВЕ без никакви хапчета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com