Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По колко бадеми трябва да ядете на ден, за да подобрите здравето си?

19 октомври 2024, 14:04 часа

Ядките се считат за една от най-здравословните храни в света. Въпреки това, всеки тип има своите предимства пред останалите. Например, бадемите се считат за най-полезни за подобряване на качеството на косата, ноктите и кожата. В 100 грама бадемови ядки се съдържат повече от две дневни норми витамин Е, от които зависи красотата.

По колко бадеми е полезно да се ядат на ден?

"Освен това бадемите са богати на витамини от група В, които имат благоприятен ефект върху нервната система и работата на мозъка. И цял комплекс от минерали - силиций, калций, манган, магнезий, желязо - спомага за надеждното укрепване на имунната система. Това е особено ценно в студено време. Така че много терапевти препоръчват на пациентите си да ядат шепа ядки всеки ден", казва д-р Василиса Пономарева.

Кои ядки са най-добри за хората над 60 години?

"Навикът да ядете бадеми всеки ден също има добър ефект върху сърдечно-съдовата система. По-специално, ядката помага за регулиране нивото на лошия холестерол в кръвта и повишава еластичността на кръвоносните съдове. Има обаче и друг ефект от тази ядка. Прекомерната консумация на бадемови ядки причинява повече здравословни проблеми, отколкото ползи", казва лекарят и допълва, че по-специално:

  • бадемите са с много високо съдържание на калории (610 калории на 100 грама) и имат високо съдържание на мазнини (53,7 грама), така че е лесно да натрупате наднормено тегло при такава „диета“;
  • в случай на обостряне на панкреатит, този продукт е противопоказан поради високото съдържание на мазнини в състава;
  • бадемите могат да провокират развитието на алергии при деца и хора, склонни към подобни реакции.

"Ето защо, за да подобрите здравето си, е достатъчно да ядете 30-45 грама бадеми дневно", казва специалистът.

Д-р Пономарева дава и по-конкретни препоръки за консумацията на бадемови ядки, според пола и възрастта. 

Бадемите осигуряват половината от дневната нужда на тялото от витамин Е. Следователно жените е добре да консумират 23 бадемови ядки, за да поддържат висока костна плътност, да контролират теглото си и да подобрят физическата красота.

Ежедневната закуска от 30 грама бадеми помага на мъжете да постигнат по-силни тела и по-остър ум. Манганът и фосфорът в бадемите повишават плътността на костите. Рибофлавинът предотвратява когнитивния спад. Цинкът подпомага естественото производство на тестостерон. Ненаситените мастни киселини намаляват риска от сърдечни заболявания и развитието на висок LDL холестерол.

По отношение на бадемите в детската диета, 9-10 сурови и безсолни бадемови ядки в детско меню помагат за укрепване на имунитета, зъбите и костите на детето. Рибофлавин, манган и L-карнитин зареждат детския организъм с енергия, нормализират метаболизма, подобряват паметта и концентрацията.

За бързо отслабване: Яжте бадемите с това

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес