Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По колко бадеми може да ядете на ден - съвет от лекар

16 август 2024, 10:47 часа

Бадемите са една от най-здравословните ядки, но дори и те като всяка здравословна храна, трябва да се консумират умерено.

Д-р Елена Сюракшина, ендокринолог от най-висока категория, кандидат на медицинските науки и диетолог, споделя за ползите, които бадемите носят на тялото и в какво количество може да се консумират на ден.

Ползите от бадемите и по колко може да се ядат на ден

Плода на бадемовото дърво съдържа много важни за организма вещества. Той е естествен източник на олеинова киселина (спомага за намаляване нивото на „лошия” холестерол), фитинова киселина (предпазва организма от свободните радикали). В  състава му влизат още витамини от група В, витамини С, Н, Е, калий, калций, силиций, магнезий, фосфор, желязо, кобалт, манган, мед, молибден, селен, хром, цинк, флуор и йод.

За бързо отслабване: Яжте бадемите с това

Бадемовите ядки са висококалорични, затова оптималното количество, което може да се консумира от тях на ден е около 30 грама. Нормата на ден зависи от индивидуалните характеристики на човешкото тяло. Мъжете, занимаващи се с ежедневен физически труд, и спортистите, които наддават, могат да увеличат размера на порцията.

Бадемите осигуряват половината от дневната нужда на тялото от витамин Е. Следователно жените могат да консумират 23 бадемови ядки дневно, за да поддържат висока костна плътност, да контролират теглото си и да подобрят физическата красота.

Бадемите са изключително полезни за:

  • сърдечно-съдовата система;
  • стомашно-чревния тракт;
  • мозъка.

Вреда от бадемите

Повишената консумация на бадеми се свързва с повишен риск от камъни в бъбреците, така че ако имате съответни заболявания или сте предразположени към тях, трябва да се консултирате с вашия лекар преди да ги включите в диетата си.

Наличието на фитати в бадемовите ядки пречи на усвояването на желязо, цинк и някои други минерали. Внимавайте с тяхната консумация и при синдрома на раздразнените черва - бадемите могат да нарушат храносмилането, да причинят подуване на корема или диария. Ако имате хронични стомашно-чревни заболявания или по време на тяхното обостряне, по-добре е да се консултирате с лекар преди консумацията на бадеми.

Бадемите са алергизиращ продукт. Ето защо хората, които са склонни към алергична реакция, трябва да използват тази ядка с повишено внимание и да наблюдават дозировката.

Освен това, ако се консумират в излишък, бадемовите ядки могат да причинят излишно наддаване на тегло. Ето защо трябва да следвате нормата и да ядете ядки без сол или захар, съветва още специалистът.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес