Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По какво се различават Алцхаймер и деменция?

16 август 2024, 14:44 часа

Разликата между Алцхаймер и деменция изследват много учени, сред които д-р Даниел Силвърман – изследовател и лекар, професор в катедра по молекулярна и медицинска фармакология, чиито изследвания върху мозъка и интерес към заболяванията, от които страда, започват още в ранна гимназиална възраст.

Основна част от изследванията му са фокусирани върху използването на усъвършенствани техники за невроизобразяване, целящи проучване на тези състояния с цел подобряване на тяхната диагностика, контрол, управление и търсене на лечение. В свои трудове и изследвания професорът прави публично достояние разликата между болестта на Алцхаймер и деменция, както и начини за профилактика на деменцията. За да разберем разликите между Алцхаймер и деменция, трябва да разберем какво представляват те, дали говорим за едно и също заболяване, или за две различни.

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Какво е деменция?

Заболявания на мозъка, протичащи с нарушения в когнитивните способности, паметта, мисленето и поведението, сочещи наличието на активно мозъчно заболяване, се определят като деменция. Деменцията е общия термин, който обхваща различните подобни заболявания.  Деменцията не може да бъде определена като специфично заболяване, тя е най-вече общ термин за група симптоми от страна на мозъка, сочещи наличието на проблем.

Какво е Алцхаймер?

Алцхаймер и деменция не са едно и също заболяване, макар да се припокриват симптомите. Всъщност симптомите се припокриват и си приличат, защото Алцхаймерът е вид деменция, един от видовете деменция, които най-често засягат мозъка – обхваща до 80% от всички видове деменция, познати на медицината. Алцхаймерът се определя по дефиниция като прогресивно невродегенеративно разстройство, засягащо негативно когнитивните функции и паметта. Именно това е разликата между Алцхаймер и деменция.

Откриването на разликата е само миниатюрна стъпка към търсенето на начини за лечение и контрол на заболяванията. По-важни са научният напредък, откритията, изследванията по темата, фокусирани върху по-добра диагностика и по-добро лечение на заболяването, доколкото изобщо можем да говорим за лечение, тъй като видовете деменция са нелечими. Те се различават и по своето протичане и симптоми, тъй като симптомите зависят от това коя част на мозъка се засяга.

Самият Алцхаймер също се различава като протичане при различните пациенти в зависимост дали се засяга лявата или дясната част на мозъка, като при засягане на лявата страна се проявяват речеви и езикови проблеми, а при засягане първо на дясната страна на мозъка се проявяват предимно зрително-пространствени проблеми. 

Може ли пиенето на тази гореща напитка да предотврати появата на Алцхаймер

Изследванията върху Алцхаймер и деменция са важни, защото се откриват нови методи за диагностика и профилактика, като профилактиката е от ключово значение, щом това е заболяване, за което все още няма лечение и което бавно и сигурно води до пълна зависимост от грижите на другите и в крайна сметка до смърт, макар не  веднага, а след десетина години. Щом Алцхаймер не се лекува, а е видно от изследванията, поне част от случаите на Алцхаймер могат да бъдат предотвратени, ако бъдат избегнати рисковите фактори, които не са генетични и възрастови, е важно да се подкрепят учените, които работят над изследванията .

Защо е нужно да познаваме видовете деменция, ако не може да бъде излекувана?

Липсата на лечение не означава липса на поддържаща терапия, която може да забави заболяването или поне да повиши качеството на живот на засегнатия от него.  Правилната диагноза е от решаващо значение за определяне на конкретната причина за деменция и разработване на подходящ план за управлението ѝ с цел подпомагане на ежедневието на пациента. В този ред на мисли изследванията и проучванията на учените и изследователите, новите методи за диагностика, иновациите, всяка малка стъпка в посока по-добро познаване на заболяването е от изключителна полза и за лекари, и за пациенти.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес