Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пикочна киселина над 60 години - каква е нормата за мъжете и жените

14 март 2024, 20:04 часа

Пикочната киселина се образува в тялото по време на метаболизма на пуриновите основи. Екскретира се чрез бъбреците. Ако нейното количеството надхвърли границата на насищане, тя кристализира като натриева сол - натриев урат - и се отлага в ставите и другите тъкани.

Нормални стойности на пикочната киселина над 60 години

Те са съответно, както следва, според изданието The Health Site:

  • Мъже под 60 години - 0,27-0,48 mmol/l или 4,5-8,2 mg/dl
  • Жени под 60 години - 0,18-0,38 mmol/l или 3,0-6,5 mg/dl
  • Мъже над 60 години - 0,25-0,47 mmol/l или 4,2-8,0 mg/dl
  • Жени над 60 години - 0,19-0,43 mmol/l или 3.2-7.3 mg/dl

Пикочната киселина е продукт на метаболизма на пурините, съединения, които присъстват както в човешкото тяло, така и в храната. Някои храни и напитки са особено богати на тези съединения, така че ако пикочната киселина в кръвта се повиши, обикновени се подозира подагра, известна като "болестта на аристократите". Причината за това е, че някога обикновените хора не са имали възможността да си позволят редовно да консумират месо, бира, вино и сладкиши - продуктите с най-високо пуриново съдържание.

Кисело мляко - вдига или сваля пикочната киселина

В допълнение към подаграта, повишаването на пикочната киселина в кръвта може да показва и бъбречно заболяване, токсикоза и дори се наблюдава при рак на кръвта. Това може да показва дехидратация или анемия с липса на витамин В.

Диетичната терапия е неизменна част от лечението. Тя включва отказ от алкохол, особено бира и вино, отказ от туршии и пушени храни, карантии (включително чернодробни пастети и колбаси), шоколад, кафе и чай (поне силен черен). Не се препоръчва подлагането на строга и изтощителна диета - гладуването също води до хиперурикемия.

Активният начин на живот ускоряват процеса на освобождаване на тялото от излишната пикочна киселина. Възрастните хора трябва да правят леки физически упражнения: плуване, йога, ходене, каране на ски, леко бягане. Силовите тренировки трябва да се извършват само след консултация с физиотерапевт. Задайте продължителността на физическата активност според вашето благосъстояние. Достатъчно е да правите физически упражнения 3 пъти седмично, като започнете от 30 минути, като постепенно увеличавате продължителността на часовете до един час, съветва още изданието.

Адекватният сън, поне 8 часа, също е много важен. При по-кратка продължителност на съня хормоналните нива и метаболизмът могат да бъдат нарушени в тялото на възрастен човек, което ще доведе до увеличаване на телесното тегло - това е един от провокиращпите фактори на подагра.

Кафе - вдига или сваля пикочната киселина

Важно: Статията е единствено с информативна цел! Предоставената в нея информация не замества консултацията с лекар, както и не може да се използва за самодиагностика и самолечение!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес