Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Овесени ядки - ето какво всеки трябва да знае за тях

29 юли 2024, 20:59 часа

Овесените ядки са изключително ценен продукт, който понякога е несправедливо пренебрегван, според изданието The Health Site. Историята на овеса датира от ранното Средновековие, когато ползите от него са открити от славяните. Това е най-младата от зърнените култури, има кратък вегетационен период и днес се отглежда в 50 страни по света.

Ползи от овесените ядки

Овесените ядки се правят чрез отстраняване на свареното зърно от овеса и след това изстискване или смилане на по-малки люспи. Те съдържат приблизително 66,5% въглехидрати, 14,4% протеини, 6,8% мазнини и 12% фибри. Така че те са чудесен източник на енергия за закуска.

Може ли да се ядат овесени ядки с мляко?

Поради съдържанието на мазнини те нямат дълъг срок на годност и бързо гранясват. Затова трябва внимателно да ги съхранявате в кухнята и да проверявате редовно качеството им. Люспите съдържат много желязо, калций, магнезий, фосфор и цинк. Те също са с високо съдържание на витамини от група В и лецитин, които помагат за подобряване на паметта.

Овесената каша има успокояващ ефект, помага при лечението на неврози и облекчава последиците от стреса. Овесените ядки понижават холестерола и също са от полза за диабетиците, като стабилизират нивата на кръвната захар.

Поради съдържанието на фибри, овесените ядки се препоръчват при запек, хемороиди или лошо храносмилане. Те са лесно смилаеми и помагат за поддържане на чревната лигавица.

Те също ви карат да се чувствате по-сити, така че ядете по-малко и в резултат на това след консумацията им ще отслабнете по-бързо.  Използват се при лечение на екземи, кожни заболявания, потискат повишената дейност на щитовидната жлеза, намаляват риска от съдови заболявания и инфаркти. Овесените ядки се смятат за отличен естествен афродизиак, допълва още изданието.

Като цяло овесените ядки са здравословен продукт, съдържат витамини и минерали като магнезий, калий, натрий, калций, фосфор, желязо, витамини В1, В2, РР. Калоричното съдържание на кашата е 250 kcal на 100 g, ако е зърно, 300 kcal за натрошено зърно, а 305 kcal за зърнени храни с овесени ядки. За да не увеличите съдържанието на калории, не трябва да ядете овесена каша с банани и е по-добре да замените захарта с лъжица мед.

Един от основните митове за овесената каша гласи, че кашата "отмива" калция от тялото. Въпреки това, „загубеният“ калций се попълва напълно със супена лъжица мляко, поради което не се препоръчва да се готви каша във вода. Друг мит твърди, че овесените ядки не са толкова здравословни и са празни калории. Но въпросът тук е какъв вид овесена каша избирате. В случая е най-добре да изберете не инстантен продукт, а такъв, който изисква варене поне 15 минути.

С какво е най-добре да се ядат овесените ядки?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес