Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отслабване без глад: 5 храни, които да включите в диетата си

07 февруари 2024, 15:27 часа

Австралийският диетолог Лиан Уорд споделя как е правилно да се храним за здравословно отслабване без глад. Гладуването е стрес е за тялото и то е неизменна част от всяка диета. Но с включването на правилните храни в нея, този ефект може да бъде избегнат, според експерта.

5 храни за здравословно отслабване без глад

“Няма храна, която изгаря мазнините. За да отслабнете, трябва да приемате по-малко калории, отколкото тялото изисква “, обяснява специалистът.

“Но да отслабнете, не трябва да се отказвате от любимите си храни или дори да се измъчвате с глад. Най-добре е да следите размера на порциите си”, споделя експертът.

Без диета: Зимните навици, които ще ви помогнат да отслабнете до пролетта

Диетоложката споделя и коя е нейната любима храна за отслабване. Тя споменава семена от чиа, овесени ядки, яйца, пилешко месо и екстра върджин зехтин.

Семената от чиа съдържат:

  • омега-3 и омега-6;
  • алфа-линолова киселина;
  • целулоза;
  • антиоксиданти;
  • витамини С, А, Е;
  • калций;
  • манган;
  • фосфор.

Редовната и правилната им консумация нормализират нивата на холестерола и кръвната захар, оказват положителен ефект върху сърдечно-съдовата система. Добра профилактика са на атеросклероза и сърдечни заболявания. Семената съдържат вещества, които подпомагат здравия и дълбок сън, предотвратявайки безсънието.

“Пилешкото е отличен помощник при отслабване и се включва в много диети. В случая това свойство имат варени или печени пилешки гърди без кожа. Приготвено по този начин месото е наистина диетично и ако добавите повече зеленчуци към диетата си, загубата на тегло няма да отнеме много време. Но е по-добре да ядете не само пиле, но и риба и постно месо (телешко, заешко)”, казва диетологът.

“Ако искате да се отървете от няколко излишни килограма, яйцата са идеални като диетичен продукт. Яйчните жълтъци са особено богати на хранителни вещества, а едно яйце съдържа приблизително 78 kcal. Като правило, за да отслабнете, можете да ядете три варени яйца на ден. Не е препоръчително да ги пържите, тъй като олиото, в което ще се готви ястието, повишава калоричността му”, казва още диетологът.

По отношение на овесените ядки специалистът казва:

“Диетата, базирана на овесени ядки, е вид детокс, благодарение на който тялото губи не само излишните килограми, но и излишната вода заедно с токсични емисии, които могат да се отлагат в тялото поради лошо хранене, лоша среда и ниско качество вода. Диета, базирана на овесени ядки, се отличава с факта, че губещите тегло не изпитват остро чувство на глад. Това се дължи на факта, че овесената каша е богата на витамини B, F, PP. Съдържа големи количества калций, магнезий и желязо. Овесените продукти са естествен източник на фибри, поради което такава диета има положителен ефект върху стомашно-чревния тракт и насърчава дълготрайното ситост”.

Бързо отслабване без диета - топ 3 на най-добрите храни

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес