Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха нов синдром на загуба на паметта, който прилича на Алцхаймер

25 юли 2024, 10:09 часа

Този синдром се развива много по-бавно от деменцията и прогнозата за пациентите е много по-оптимистична. Но може да се обърка с болестта на Алцхаймер.

Проблемите с паметта са основен симптом на болестта на Алцхаймер. Но не трябва да се поставя диагноза само въз основа на този симптом. Години наред учените се опитват да класифицират различни видове деменция, които имат подобни симптоми или се появяват по едно и също време, но изискват коренно различни лечения и имат различни ефекти върху мозъка.

Така изследователи от клиниката Майо са идентифицирали нов тип загуба на паметта, която често се бърка с болестта на Алцхаймер. Но тази патология прогресира по-бавно и има по-добра прогноза при лечението.

Деменция: 4 ранни симптома, които се появяват преди загубата на памет

Исторически погледнато, възрастен човек с проблеми с паметта веднага би бил заподозрян, че има болестта на Алцхаймер“, каза д-р Ник Кориво-Лекавалие, един от авторите на изследването. Описахме друг синдром, който се появява по-късно при възрастните хора. Симптомите често са ограничени до паметта и не прогресират, за да засегнат други когнитивни области, така че прогнозата е по-добра, отколкото при болестта на Алцхаймер

Новият тип загуба на памет се нарича лимбично-преобладаващ амнестичен невродегенеративен синдром или LANS. Използвайки данни от повече от 200 пациенти в Изследователския център на Mayo Clinic, учените са разработили критерии, които могат да разграничат този синдром от болестта на Алцхаймер.

Оказа се, че вероятният виновник за LANS е натрупването на протеина TDP-43 в лимбичната система на мозъка, който учените са открили при аутопсия на мозъчна тъкан на възрастни хора.

Изследователите класифицират тези протеинови отлагания като лимбична преобладаваща свързана с възрастта енцефалопатия TDP-43 или КЪСНА.

Защо при млади хора се появяват проблеми с паметта?

Преди това лекарите можеха да потвърдят отличителните признаци на синдрома само след смъртта на човек, когато се изследваше мозъчната му тъкан. Сега, благодарение на предложените критерии, невролозите и други експерти разполагат с по-точни методи за диагностика и лечение. Тези критерии, публикувани в сп. Мозъчни комуникации, вземат предвид фактори като възраст, тежест на загуба на паметта, мозъчни сканирания и биомаркери, показващи отлагането на определени протеини в мозъка.

"Разбирането на това състояние ще позволи по-добър контрол на симптомите и разработване на по-персонализирани лечения., казва клиничният невролог Дейвид Т. Джоунс. „Често виждаме пациенти с проблеми с паметта, които наподобяват болестта на Алцхаймер. Но когато погледнете мозъчните им изображения или биомаркери, е ясно, че нямат Алцхаймер."

Според лекаря доскоро не е имало конкретна медицинска диагноза за такива пациенти. Сега той се появи.

„Това проучване има важни последици за решенията за лечение, включително лекарства, които намаляват амилоида и нови клинични изпитвания, както и консултиране относно тяхната прогноза, генетика и други фактори ”, казва д-р Джоунс.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес