Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отбелязват ли се чорапите върху кожата на краката ви - лекар разкри какво означава това

05 април 2023, 16:12 часа

Забелязали ли сте, че чорапите ви оставят следи върху кожата на краката. На пръв поглед това изглежда напълно нормално и безобидно, но дали наистина е така. 

Следи от чорапите - какво означава това

Ако чувствате чорапите си прекалено стегнати, може да страдате от задържане на вода поради периферен оток, причинен от сърдечна недостатъчност. Не пренебрегвайте този симптом.

"Болестите на сърцето и кръвоносната система в много случаи нямат явни признаци и остават незабелязани при много хора, докато не настъпят критично сериозни увреждания. Междувременно начинът, по който чорапите или обувките започват да седят на краката ви, може да сигнализира за предразположеност към сърдечна недостатъчност", казва общопрактикуващият лекар Сара Джарвис. Лекарят препоръчва да се обърне внимание на факта, че чорапите (или обувките) започват да прилягат твърде стегнато по крака и следата от ластика на глезените не изчезва дълго време.

Учени: Погледнете краката си и ще разберете колко дълго ще живеете

„Периферният оток е добре познат признак на сърдечна недостатъчност - означава задържане на вода в краката. В резултат на това краката се подуват от водата в тъканите. Може да забележите, че чорапите ви стават все по-тесни и по-неудобни“, каза д-р Джарвис.

На свой ред хирургът Евгений Ширяев споделя, че периферното подуване на краката може да означава, че сърцето е отслабено и не е в състояние да изпомпва кръвта в тялото толкова ефективно, колкото би трябвало. Това води до натрупване на течност, като едно от първите места, където тя се концентрира, са глезените. При човек със сърдечна недостатъчност и подути глезени следата от ластиците на чорапите вероятно ще бъде по-дълбока и по-устойчива, според лекаря.

Друг признак на сърдечна недостатъчност е натрупването на течност в белите дробове. Симптом на това разстройство е задухът, който се появява при повишена физическа активност, както и в легнало положение на тялото.

Усещате парене в краката - ето кой витамин ви липсва

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес