Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Основната грешка, причиняваща инфаркт по време на физическа активност

26 юли 2024, 08:20 часа

Умерената физическа активност е полезна за сърцето и дори необходима. Тежките натоварвания обаче могат да убият това сърце. Но как да определите своята норма, за да се предпазите от миокарден инфаркт?

Какво е обширен миокарден инфаркт?

Обширен инфаркт на миокарда е, когато е засегната голяма площ от миокарда, нарушено е кръвообращението в няколко кръвоснабдяващи сърцето съдове и настъпва многосъдово увреждане на коронарното легло. В тази връзка, впоследствие се образува голяма зона на исхемия и некроза. Но по принцип такава официална диагноза като обширен миокарден инфаркт няма.

Кардиолог: Едва ли предполагате, че това може да причини инфаркт

Инфаркт и спорт – къде е връзката?

Инфарктът не се развива по време на физическа активност. Той се развива, когато има несъответствие между кислородната нужда на миокарда и степента на физическа активност.

Ако говорим за класически инфаркт на миокарда, той обикновено се развива, когато се спука атеросклеротична плака: тромбоцитите попадат върху нея и запушват съда. Това е механизмът на атеросклеротичната миокардна исхемия, водеща до миокарден инфаркт.

Основната грешка на хората, които решават да се погрижат за физическата си форма: те дори не мислят за необходимостта да се консултират с лекар.

Преди да се решите на големи количества физическа активност, трябва да се подложите на преглед. Трябва да се направи поне електрокардиограма. Необходим е преглед поне при общопрактикуващ лекар, за да се установи дали човек има високо кръвно налягане, сърдечно-съдови рискове или има нужда от планова терапия. И тогава трябва да се определи физическата активност, която този пациент може да понесе.

Първа помощ при инфаркт - какво трябва да направите

Това важи особено за мъжете над 40 години. Според лекарите, мъжете на тази възраст са изложени на риск от коронарни заболявания. Те често пият повече, пушат повече от жените и много от тях са с наднормено тегло. При жените рискът от коронарни заболявания обикновено се увеличава след 60 години.

Когато кажем, че човек е получил инфаркт след тренировка, ние не знаем какво е било теглото му, какъв е бил сърдечният му статус, какво е било кръвното му налягане и предходната му медицинска история. Най-вероятно има някакъв утежнен фон, който е провокиран от тежко физическо натоварване, особено ако е станало в жегата и без подготовка.

Ето защо, бегачите не трябва да бъдат допускани преди маратони, без да бъдат прегледани от лекар. Но никой не е имунизиран от инфаркт при претоварване. Имаме хора до 100 години, които искат да участват в маратони - хората не винаги преценяват адекватно възможностите си. Но има възраст, има атеросклероза, която никой не е отменил.

За да се определи толерантността към тренировки, има тест на бягаща пътека. Това е ЕКГ изследване, което се извършва по време на физическа активност. Но такъв тест не се провежда рутинно. За това са необходими предпоставки.

Преди да се направи тредмил тест, на пациента се прави редовна електрокардиограма и се преглежда от лекар. Ако нещо притеснява лекаря, той ще ви насочи за допълнителни изследвания, включително ЕКГ с натоварване.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес