Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ОПАСНО ЛИ Е ХЪРКАНЕТО – причини, видове, лечение

20 февруари 2023, 07:15 часа

Хъркането е широко разпространен проблем, но неговата тежест и последици за здравето могат да бъдат различни. Хъркането може да е леко, случайно и безпокоящо, или да е признак на сериозно основно нарушение на дишането, свързано със съня. Повече от една четвърт от възрастните редовно хъркат. Познаването на основите на хъркането, включително какво го причинява, кога е опасно и как да се лекува, може да улесни по-доброто здраве и да премахне често срещаната причина за оплаквания по време на сън.

КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ХЪРКАНЕТО?

Хъркането се причинява от дрънченето и вибрациите на тъканите в близост до дихателните пътища в задната част на гърлото. По време на сън мускулите се отпускат, като стесняват дихателните пътища. Когато човек вдишва и издишва, движещият се въздух кара тъканите да трептят и да издават шум. Някои хора са по-предразположени към хъркане поради размера и формата на мускулите, и тъканите в шията. В други случаи прекомерното отпускане на тъканта или стесняването на дихателните пътища може да доведе до хъркане. Примери за рискови фактори, които допринасят за по-висок риск от хъркане, включват: 

Хъркането е признак за коварни болести

- Затлъстяване

- Консумация на алкохол

- Употреба на успокоителни медикаменти

- Хронично запушване на носа

- Големи сливици, език или меко небце

- Изкривена носна преграда или носни полипи

- Малка или отдръпната челюст

- Бременност

Как да спрем да хъркаме

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ХЪРКАНЕТО И СЪННАТА АПНЕЯ?

Обструктивната сънна апнея (ОСА) е нарушение на дишането, при което дихателните пътища се блокират или колабират по време на сън, което води до повтарящи се прекъсвания на дишането.Хъркането е един от най-често срещаните симптоми на ОСА, но не всички хора, които хъркат, имат ОСА. Свързаното с ОСА хъркане обикновено е силно и звучи така, сякаш човек се задушава или задъхва. ОСА нарушава съня и често нарушава баланса на кислорода и въглеродния диоксид в организма. По-лекото хъркане, често наричано първично хъркане, се среща често, но не предизвиква тези други ефекти.

ОПАСНО ЛИ Е ХЪРКАНЕТО?

Дали хъркането е опасно, зависи от неговия вид, тежест и честота.

- ЛЕКО ХЪРКАНЕ: Лекото, рядко хъркане е нормално и обикновено не изисква медицински изследвания или лечение. 

- ОСНОВНО ХЪРКАНЕ: Първичното хъркане се появява повече от три нощи в седмицата. Поради своята честота то е по-обезпокоително за партньорите в леглото. Обикновено обаче то не се разглежда като проблем за здравето, освен ако няма признаци на нарушения на съня или сънна апнея, в който случай може да се наложи провеждането на диагностични изследвания.

10 съвета как да се справим с хъркането

- ХЪРКАНЕ, СВЪРЗАНО С ОБСТРУКТИВНА СЪННА АПНЕЯ: Хъркането, свързано с обструктивна астма, е по-обезпокоително от здравна гледна точка. Ако ОСА не се лекува, това може да има сериозни последици за съня и цялостното здраве на човека. Неконтролираната ОСА се свързва с опасна сънливост през деня и сериозни здравословни състояния, включително сърдечносъдови проблеми, високо кръвно налягане, диабет, инсулт и депресия.

КОГА ТРЯБВА ДА СЕ ОБЪРНЕТЕ КЪМ ЛЕКАР ЗА ХЪРКАНЕТО?

Важно е да говорите с лекар, ако има признаци на потенциална сънна апнея. Те биват:

- Хъркане, което се появява три или повече пъти седмично

- Много силно или обезпокоително хъркане

Простички, но ефективни съвети, с които да спрем хъркането

- Хъркане, съпроводено със звуци на задъхване или задушаване

- Затлъстяване или скорошно наддаване на тегло

- Дневна сънливост

- Липса на концентрация или умствена острота

- Сутрешно главоболие и задръствания

- Високо кръвно налягане

- Скърцане със зъби през нощта 

- Често уриниране през нощта 

Ако сте забелязали някой от тези признаци, важно е да обърнете внимание на проблема с лекар, който може да определи дали са необходими допълнителни изследвания или лечение.

Разберете защо хората хъркат?

КАКВИ ЛЕЧЕНИЯ МОГАТ ДА ПОМОГНАТ ЗА СПИРАНЕ НА ХЪРКАНЕТО?

Лечението зависи от естеството на хъркането и вида на проблемите, които то причинява. При хора с рядко или първично хъркане, лечение може да не е необходимо, освен ако то не нарушава съня на човека или на някого, с когото живее. В тези случаи лечението обикновено е по-просто и по-малко инвазивно. Хората със сънна апнея обикновено се нуждаят от по-задълбочено лечение.Видовете лечения включват промяна на начина на живот, устни стикери против хъркане, упражнения за устата, устройства за положително налягане в дихателните пътища и хирургическа намеса. Лекарят на дадено лице е в най-добра позиция да опише плюсовете и минусите на всяко лечение в конкретния случай. 

Хъркането може да е признак за опасни заболявания

ПРОМЕНИ В НАЧИНА НА ЖИВОТ

Промените в начина на живот могат да помогнат за спиране на хъркането и в някои случаи може да не се наложи друго лечение. Дори когато са предписани други лечения, често се препоръчват промени в начина на живот. Те могат да са поддържане на здравословно тегло, ограничаване на употребата на алкохол и успокоителни, коригиране на положението по време на сън, намаляване на запушването на носа и други.

Източник: Sleepfoundation

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес